Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2018. 16:09

IRB 

Ruđer predstavio projekte financirane sredstvima EU

Centri izvrsnosti i suradnja znanosti i gospodarstva glavni su projekti IRB-a.

Ruđer predstavio projekte financirane sredstvima EU

Institut Ruđer Bošković (IRB) održao je događanje pod nazivom "Đir po OBZOR-u 2020 IRB-a" na kojem su medijima i članovima Vlade Republike Hrvatske među kojima se našao i premijer Andrej Plenković, predstavljeni projekti financirani sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, koji su omogućili ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP).

20181012_100604

Od pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji IRB je iz programa OBZOR 2020 povukao preko 7 milijuna eura i to kroz 17 ugovorenih projekata, što je oko 57 posto od ukupnih sredstava koje su u istom razdoblju povukle sve ostale znanstveno-istraživačke institucije u Hrvatskoj. Trenutno je na IRB-u aktivno 12 projekata iz programa OBZOR 2020 u različitim područjima istraživanja, odnosno fizike, biofizike, molekularne biologije i ICT-a.

Dodatno priznanje IRB-u omogućuje i uspostava dva znanstvena centra izvrsnosti – za Bioprospecting mora (BioProCro) i napredne materijale i senzore (CEMS), koji su na IRB donijeli investicije u vrijednosti od preko 10 milijuna eura iz Operativnoga programa Europske komisije "Konkurentnost i kohezija" (OPKK) za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

IMG_20181012_104958

Glavni je cilj uspostave ovih centara prijenos rezultata znanstvenih istraživanja na tržište - prvenstveno inovacijama razvijenim u suradnji s partnerima u gospodarstvu. Isti je cilj niza strukturnih projekata IRI kojima je IRB u suradnji s gospodarskim partnerima povukao oko 30 milijuna kuna.

Princip jačanja suradnje znanosti i gospodarstva posebno je naglašen kod kapitalnoga strukturnog projekta O-ZIP. Projekt O-ZIP stožerni je dio razvojne strategije IRB-a, a temelji se na jačanju najkonkurentnijih dijelova Instituta s ciljem snažnije suradnje s industrijom. O-ZIP će omogućiti kapitalnu infrastrukturnu investiciju koja je nužna za prijenos rezultata istraživanja i inovacija u gospodarstvo, a s ciljem uspostavljanja dugoročno održivoga gospodarskog rasta.

20181012_121109

Projekt O-ZIP uvršten je u OPKK, koji je jedan od financijski najvećih programa Europske komisije s gotovo 65 posto ukupno alociranih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). RH je do sada, prema izvještajima Europske komisije iz lipnja ove godine, iskoristila oko 45 posto raspoloživih sredstava iz tog Programa.

Do sada su uloženi veliki napori kako bi se u potpunosti iskoristila sredstva koja su nam na raspolaganju iz ESIF-a, no očita je potreba dodatnog angažmana šire akademske zajednice i gospodarstva kako bi se taj sredstva kapitalizirala na najbolji mogući način.

IMG_20181012_104925

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith najavio je infrastrukturnu obnovu IRB-a koja će biti realizirana zahvaljujući kapitalnoj investiciji vrijednoj više od 60 milijuna eura te će omogućiti našim znanstvenicima uvjete kakve odavno imaju njihove kolege na europskim institucijama.

"Naši znanstvenici već sad postižu izvrsne rezultate, zamislite kad im pružimo pristojne uvjete za rad što sve zajedno možemo učiniti za razvoj novih tehnologija i proizvoda za industriju", izjavio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

IMG_20181012_105418

Pomoćnica ravnatelja IRB-a dr. sc. Marijeta Kralj, izjavila je da se u okviru OBZOR 2020 na IRB-u trenutno provodi 12 projekata, od čega 4 iz eksperimentalne fizike, 2 iz teorijske fizike, 2 iz kemije materijala, 2 iz biofizike i 2 iz informacijskih tehnologija (ICT-a). Marijeta Kralj je predstavila i dvije dobitnice ERC "znanstvenih oskara" iz Biofizike, prof. dr. sc. Anu Sunčanu Smith za projekt „Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta“, u vrijednosti od 1,5 milijuna eura i prof. dr. sc. Ivu Tolić za projekt „Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore“, u vrijednosti 2 milijuna eura.

20181012_114837

Dr. Kralj je ukazala da su upravo projekti ove dvije znanstvenice najbolji primjer "priljeva mozgova", jer omogućuju inovativna istraživanja i zapošljavanje mladih istraživača.

Nakon uvodnih izlaganja, IRB-ovci su nas poveli na "đir po Ruđeru", odnosno u obilazak nekoliko zanimljivih laboratorija, na kojima su nas znanstvenici upoznali s vrlo zanimljivim projektima. Jedan od njih je projekt EUROfusion, koji hrvatskim znanstvenicima omogućuje sudjelovanje u jednom od najambicioznijih projekata čovječanstva s ciljem razvoja fuzijskih elektrana. Dr. sc. Tonči Tadić i dr.sc. Neven Soić su nam pokazali opremu koja se koristi u tom projektu, poput starog 6 MV Tandem Van de Graaff  i novog 1.0 MV HVE Tandetron akceleratora.

IMG_20181012_105454

Vrlo zanimljiv nam se učinio i projekt PaRaDeSec (Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia), koji će IRB-u omogućiti zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka, a Hrvatskoj da postane svjetski relevantan čimbenik u razvoju modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja za njihovu uporabu, te naprednih materijala za izgradnju takve istraživačke opreme.

I na kraju smo odlučili ponovno posjetiti laboratorij prof. dr. sc. Ive Tolić, gdje smo bili u prilici gledati staničnu diobu u realnom vremenu pomoću laserskog pretražnog mikroskopa vrijednog 3 milijuna kuna koji služi za proučavanje živih stanica uz mogućnost laserskog rezanja unutar stanice.

IMG_20181012_122245

Ukratko rečeno, vjerujemo da će Ruđerovci uz pomoć sredstava EU i političkog razumijevanja nastaviti utirati put hrvatskoj znanosti te im držimo fige da čitav kompleks instituta prošire, obnove i osuvremene, jer vrhunska hrvatska znanost to definitivno zaslužuje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IRB OBZOR 2020 O-ZIP
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam