Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.10.2016. 12:24

Laboratoire Kastler Brossel 

Nanoogledalo: Put ka optičkom računalstvu

Znanstvenici napravili nanoogledalo od optičkog vlakna 200 puta tanjeg od vlasi ljudske kose.

Nanoogledalo: Put ka optičkom računalstvu

Photo Credit: Laboratoire Kastler Brossel – N.V. Corzo

Profesor Julien Laurat i njegov tim iz laboratorija LKB (Laboratoire Kastler Brossel) na sveučilištu Pierre and Marie Curie University u Parizu, pomoću 2.000 atoma cezija napravili su najmanje ogledalo na svijetu.

Prema riječima postodoktoranda Neila Corza koji je vodeći autor ove studije objavljene u publikaciji Physical Review Letters, nanoogledalo ima ista svojstva reflektiranja kao i materijali koji koriste desetke milijuna atoma, a ima potencijal da napravi veliki pomak u razvoju optičkog računalstva.

Nanoogledalo 2

Ogledalo koristi optičko vlakno od samo 400 nanometara u promjeru kako bi se na njega smjestio lanac atoma cezija poredanih na pravilan način kako bi reflektirao svjetlo. Obzirom na ektremnu sićušnost lanac atoma mora biti precizno nmješten na polovicu valne dužine svjetlosne zrake, što znači da se mora pravilno odabrati i boja svjetla.

Znanstvenici su došli u mogućnost koristiti ogledalo za privremeno "zarobljavanje" svjetlosne zrake, čime su zapravo kreirali neku vrstu optičke diode koja može pohranjivati i otpuštati svjetlosne pulsove. Kao što Corzo navodi u znanstvenom radu, ovo bi moglo biti korisno u izradi fotonskih sklopova temeljenih na svjetlu koji će značajno ubrzati računalske operacije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->