Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.10.2016. 13:15

Berkeley Lab 

Proizveden najmanji tranzistor ikada

Mooreov zakon se produžuje tranzistorskim zasunom od jednog nanometra.

Proizveden najmanji tranzistor ikada

Industrija poluvodiča dugo je vremena smatrala da su elementi od kojih se sastoje tranzistori došli do svojeg minimuma, pa manji zasun (gate) od nekih 5 nanometara neće funkcionirati.

S time se nije složio mladi znanstvenik Sveučilišta u Kaliforniji iz Berkeleya (UCB) Sujai Desay koji je uz pomoć novih saznanja i ugljikovih nanocijevi, odnosno "čarobnog" grafena, granicu još malo pomaknuo.

Uz pomoć svojeg tima koji čine Ali Javey, Jeff Bokor, Chenming Hu, Moon Kim i H.S. Philip Wong, proizveo je tranzistor čiji je zasun veličine od samo 1 nanometra.

To bi otkriće teoretski moglo još više smanjiti elektroniku u kojoj se za usporedbu danas nalaze zasuni veličine od 20 nanometara.

Valja naglasiti da se za ovo nije koristio isključivo grafen, jer su znanstvenici koristili i molibdenov disulfid (MoS2).

Problem u korištenju bilo čega osim silicija u ultra-malim tranzistorima je u tome što sve manje po veličini od 5 nm teško upravlja tokom elektrona kroz materijal, pa se tranzistori ne mogu isključiti. Obzirom da su elektroni "teži" kada ih se propušta kroz MoS2, moguće je koristiti zasune manjih dužina, točnije 1 nm u ovom slučaju.

Mada se ne može poreći da je UCB postigao veliko otkriće, trebamo reći da su znanstvenici Sveučilišta u Manchesteru još 2008. godine koristili grafen za izradu tranzistora veličine od 1 nm korištenjem samo nekoliko prstenova ugljika, dok su korejski znastvenici koristili FinFET kako bi izradili tranzistor dužine kanala od samo 3 nm.

Znanstvenici Berkeleya naglašavaju da je ovo samo dokaz koncepta, jer još nisu smjestili te tranzistore u čip, no kažu da je najvažnije što su uspjeli dokazati da više nismo limitirani 5-nanometarskim zasunima za tranzistore.

"Mooreov zakon se može nastaviti neko vrijeme zahvaljujući razvoju materijala poluvodiča i arhitekture uređaja", kaže profesor električnog inženjerstva i računalnih znanosti na Berkeleyu Ali Javey. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->