Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2016. 11:40

Disney Research 

VIDEO: Disney digitalno rekonstruira vaše zube

Ova metoda za izradu zubnih modela mogla bi se primjenjivati u video igrama, ali i u zubarskim ordinacijama.

VIDEO: Disney digitalno rekonstruira vaše zube

Računalni znanstvenici Disney Researcha i ETH Zuricha kažu da su digitalni modeli ljudi vrlo precizni u današnje vrijeme, ali postoji jedno područje u kojem su slabi, a to su zubi.

Ukoliko se ne napravi detaljno unutarnje skeniranje nečijih usta, nećete moći dobiti kvalitetne digitalne modele njihovih čeljusti i zubi, pa ćete imati problema s izradom uvjerljivih računalno kreiranih likova čija će usta, grimase i facijalni izrazi odgovarati pravima. Pored toga i zubarima bi dobro došla tehnika koja bi omogućila da unaprijed vide kako će izgledati nečije rekonstruirano zubalo bez potrebe za korištenjem skupih, invazivnim i nepraktičnih intraoralnih skenera.

Disneyevi znanstvenici misle da su za to pronašli rješenje korištenjem specijalnog algoritma, velike podatkovne baze i običnih fotografija.

Oni su koristili 86 3D skenova kako bi napravili model "prosječnog" kompleta zubi, a algoritam koji su napisali izradio je model prema konturama zubi koje je vidio na fotografijama i video filmovima, kao što objašnjavaju u ovom videu.

 

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji za izradu preciznih modela nije potrebno ništa drugo osim fotki koje možete napraviti i kamerom svojeg telefona, a pri slikanju se ne morate ceriti iz sve snage da se vide svi zubi, jer je algoritam u stanju raditi i s nekompletnom informacijom analizom vašeg smješka ili grimase.

Obzirom da ovo dolazi iz Disneyevih laboratorija, jasno je da će osnovna namjena biti korištenje za potrebe izrade digitalnih likova u filmovima, crtićima i video igrama, no znanstvenici kažu da će svoju primjenu naći i u dentalnoj praksi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam