Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.11.2016. 10:34

Misteriozni meteorit 

Otkriven meteorit razarač asteroida

U švedskom kamenolomu otkriven meteorit koji bi mogao rasvijetliti veliku drevnu kozmičku koliziju.

Otkriven meteorit razarač asteroida

Znanstvenici već desetljećima znaju da su metoriti iz grupe L-kondriti (ili amfoteriti) koji sadrže 20% masenog udjela željeza odgovorni za poneke razbijene krovove na našem planetu. Pored toga poznato im je da su nastali kao posljedica velike kozmičke kolizije u kojoj je jedno veliko svemirsko tijelo u davnoj prošlosti sunčevog sustava pogodilo njihov veliki matični asteroid, no nije im bilo poznato što se to zabilo u njega.

Fosilizirani meteorit koji je prije tri godine otkriven u švedskom kamenolomu Thorsberg mogao bi rasvijetliti tu misteriju. Naime, međunarodni tim znanstvenika iz Švedske, SAD-a i Švicarske objavio je rezultate ispitivanja tog kamena, te je ustanovljeno da se razlikuje od svih 49.000 meteorita koji su do sada pronađeni na Zemlji.     

Kamenolom i meteorit

 

Geometrijom bi se meteorit mogao smjestiti u klasu primitivnih akondrita, točnije u razred winonaita, no manje razlike u njegovim zrnima kromita u potpunosti ga razlikuju od njih, kao i tekstura te procijenjena starost.

Proučavanjem minerala pod nazivom spineli koji predstavljaju svojevrsne tragove o podrijetlu, znanstvenici su otkrili da se radi o meteoritu koji je pao na Zermlju prije 450 milijunagodina kao posljedica velike kozmičke kolizije do koje je došlo u asteroidnom pojasu. Taj sudar je razvalio oba asteroida (ili asteroid i komet), te je ostatke prašine i kamenja usmjerio prema Zemlji. Od jednog svemirskog tijela na Zemlju su nam stigli L-kondriti, dok do sada nije pronađen niti jedan fragment drugog tijela.

Nakon objave ove studije međunarodnog tima znanstvenika, njihovi kolege koji nisu sudjelovali u istraživanju smatraju da je malo preuranjeno govoriti o tome da se doista radi o "razaraču asteroida", jer je u meteoritu ostalo jako malo originalnog materijala, a većina materijala se pretvorila u glinu, pa bi bilo primjerenije govoriti u novom tipu meteorita.

Geokemijski testovi provedeni na spinelima kromita veličine zrna pijeska potvrdili su vanzemaljsko podrijetlo, a i promijenjena glina je 100.000 bogatija iridijem u odnosu na zemaljsko kamenje. Upravo iridij je element koji označava doba udara meteorita u kojemu su izumrli dinosauri.

Je li otkriven prvi meteorit koji potiče s tijela koje je razvalilo veliki asteroid možda neće biti lako dokazati, no znanstvenici smatraju da je proučavanje meteorita već postalo pomalo dosadna disciplina pa će ovo otkriće unijeti malo uzbuđenja u to polje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam