Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Na ISS je stigao laboratorij za testiranje krvi astronauta
Članak
Objavljeno: 29.11.2022. 13:48

Moon Microscope 

Na ISS je stigao laboratorij za testiranje krvi astronauta

Dragon letjelicom na ISS je stigao kompaktni laboratorij koji će služiti za dijagnostiku bolesti.

Na ISS je stigao laboratorij za testiranje krvi astronauta

Nakon nedavnog uspješnog lansiranja Falcon 9 rakete, SpaceX je doveo Dragon letjelicu na ISS, u okviru 26. komercijalne opskrbne misije za NASA-u. Dragon letjelica bez posade na Međunarodnu svemirsku postaju je dovezla 3.528 kg korisnog tereta koji uključuje iROSA solarne panele na rolanje težine od 1.196 kg, 1.062 kg hrane, odjeće i drugih potrepština za astronaute, 296 kg hardvera za ISS, 25 kg opreme za svemirske šetnje, 12 kgračunalnih resursa i 937 kg opreme za znanstvene eksperimente.

Dragon prije pristajanja na ISS

Među tim znanstvenim eksperimentima posebno se izdvajaju mali kompaktni dijagnostički laboratorij Moon Microscope i napredna oprema za istraživanje učinkovitosti zacjeljivanja kože i kostiju u svemiru.

Astronauti na ISS-u su započeli spremati novopristigle uzorke koštanih stanica u inkubator Kubik i uzoraka kože u istraživački objekt BioLab. Prva studija će istražiti kako koštane stanice reagiraju na mikrogravitaciju, dok će druga promatrati kako zašivene rane zacjeljuju u bestežinskom stanju.

Drugi eksperiment Moon Microscope (naslovna slika) je kompaktni komplet za medicinsku dijagnostiku tijekom leta koji uključuje prijenosni ručni mikroskop i mali samostalni uređaj za bojenje uzoraka krvi.

Astronaut prikuplja i boji uzorak krvi, snima slike mikroskopom i šalje ih na Zemlju, gdje će ih liječnici NASA-e koristiti za dijagnosticiranje bolesti i propisivanje liječenja.

Komplet bi mogao pružiti dijagnostičke mogućnosti za članove posade u svemiru ili na površini Mjeseca i Marsa, kao i mogućnost testiranja vode, hrane i površina na kontaminaciju. Hardver također može omogućiti poboljšano medicinsko praćenje zdravstvenog stanja astronauta u budućim Artemis misijama s posadom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA SpaceX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->