Nalazite se
  • Zdravlje
  • Printanje dijelova tijela je započelo
Članak
Objavljeno: 08.02.2012. 15:01

3D printanje 

Printanje dijelova tijela je započelo

83-godišnjoj Nizozemki u usta ugrađena prva 3D isprintana umjetna vilica.

Printanje dijelova tijela je započelo

Svaki puta kada smo do sada pisali o korištenju 3D printanja za potrebe implantata u medicini, to nam je djelovalo kao nešto što ima potencijal, ali nismo očekivali da bi se moglo primjenjivati u tako skoro vrijeme.

No, prema najnovijoj informaciji koja je ovih dana objavljena u nizozemskim novinama De Pers, liječnici su još u lipnju 2011. izveli operaciju na 83-godišnjoj Nizozemki, ugradivši joj u usta umjetnu vilicu koja je u cijelosti izrađena 3D printanjem, dodavanjem slojeva izrađenih od rastaljenog praha titana.

umjetna vilica

"Nova metoda je svjetska premijera, kako zbog metode izrade implantata, tako i stoga što predstavlja pri implantat čitave donje vilice na čovjeku", kaže Jules Poukens, kirurg na Sveučilištu Hasselt u Belgiji.

Poukens je ovu četverosatnu operaciju obavio u bolnici Sittard-Geleen u Nizozemskoj, na pacijentici kojoj je prirodna vilica uslijed degenerativne koštane bolesti bila potpuno uništena.

"Ubrzo nakon buđenja iz anestezije, pacijentica je progovorila nekoliko riječi, dan kasnije je mogla normalno govoriti i gutati, a nekon toga se vrlo brzo u potpunosti oporavila", kaže Poukens.

Obzirom da su liječnici ovu informaciju skrivali više od pola godine, možemo se slobodno zapitati kakvi su sve 3D isprintani implantati već ugrađeni u ljude oko nas.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->