Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.09.2019. 14:54

Tesla 

Teslina baterija će raditi milijun milja

Znanstvenici koju surađuju s Teslom objavili znastveni rad o super trajnoj bateriji.

Teslina baterija će raditi milijun milja

Predviđanja Elona Muska obično se ostvaruju, ali mu "timeline" često nije točan, pa je njegovim autima, raketama i drugim tehnologijama trebalo puno više vremena od najave do dolaska na tržište nego što je predvidio.

Ipak, jedno od njegovih predviđanja moglo bi se ostvariti, jer u travnju ove godine rekao da će Tesla uskoro proizvoditi automobile čija će baterija izdržati milijun milja vožnje (1,6 milijuna km) bez značajnijeg servisiranja.

To bi se predviđanje moglo ostvariti, jer je u znanstvenom radu koji je objavio znanstvenik Jeff Dahn s kanadskog Sveučilišta u Dalhouseiu, predstavljen novi tip baterija koje bi mogle trajati desetljećima bez gubitka kapaciteta. Obzirom da Jeff Dann ujedno vodi Teslin tim za istraživanje baterija, Muskovo proročanstvo bi se doista moglo ostvariti.

"Zaključili smo da bi ćelije ovog tipa mogle pogoniti električni auto više od 1,6 milijuna kilometara i koristiti se najmanje 2 desetljeća za pohranu energije u kućnim sustavima", pišu Dahn i koautori studije.

Takve baterije bi bile od posebne koristi u kamionima i taksijima, odnosno vozilima koja se voze znatno više od osobnih automobila.

Dahn i njegov tim su razvili novi tip litij-ionske "pouch" baterije koja sadrži grafit. Studija je otkrila da baterija na temperaturi od 20 C gubi samo 4% svojeg kapaciteta nakon što se do kraja napuni 3.400 puta tijekom više od 2,25 godina. Pored toga baterija napunjena do kraja i pohranjena na istoj toj temperaturi nije izgubila ništa od svojeg kapaciteta dulje od 1,3 godine. Na višim temperaturama također nije došlo do značajne degradacije, jer je baterija pohranjena 1,3 godine na 40 C izgubila samo 3 posto kapaciteta.

Kada će ova tehnologija svoju primjenu dobiti u Teslinim autima za sada još nije poznato.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->