Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.08.2019. 15:28

Hip exosuit 

VIDEO: Hlačice za brže hodanje i trčanje

Mekani egzoskelet omogućit će vam da duže trčite i hodate bez umaranja.

VIDEO: Hlačice za brže hodanje i trčanje

Do sada smo već imali prilike puno puta vidjeti razne egzoskelete, robotizirana mehanička odijela koja poboljšavaju snagu i brzinu te čak omogućuju nepokretnim osobama da prohodaju.

Inženjer Conor Walsh s Wyss instituta na Sveučilištu Harvard smatra da je došlo vrijeme da s "tvrdih" egzoskeleta prijeđemo na mekane koji su znatno lakši, troše manje energije i poboljšavaju performanse na prirodniji način uz potpunu kontrolu pomoću naših mišića.

Njegov egzoskelet pod nazivom Hip exosuit djeluje poput sportskih hlačica, a u njemu se nalazi sustav kabela koji se protežu od bedara do stražnjih loža i spajaju na motorni sustav naslonjen na donji dio leđa.

Kada hodate kabeli se povlače zajedno s vašim mišićima i guraju vas prema naprijed sa svakim korakom, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Tijekom testiranja egzoskeleta od strane studenata i sportaša Walsh je otkrio da doista poboljšava performanse hodanja i trčanje, posebice po pitanju izdržljivosti, što znači da ćete uz pomoć ovih "hlačica" trčati i hodati dulje i brže bez umaranja, a kada ih skinete osjetit ćete da vam noge postaju znatno teže.

Drugim riječima egzoskelet je neka vrsta pomoćnog motora za ljudske mišiće i u njemu se koriste posebni senzori oko struka i na svakoj nozi kako bi se utvrdilo da li korisnik hoda ili trči. Kad se nosilac počne kretati, sustav prepoznaje pokret i počinje povlačiti kabele prema obrascu za hodanje ili trčanje.

U testovima na traci za trčanje, Walsh i njegovi kolege su otkrili da kod nosioca dolazi do smanjene potrošnje energije oko 9% tijekom hodanja i oko 4% tijekom trčanja. Tih 9% moglo bi uvelike pomagati vojnicima u kretanju s teškom opremom na zahtjevnom terenu ili pomagati starijim osobama u hodanju, a pri tome još valja navesti i smanjenje rizika od povreda.

Walsh navodi da Sveučilište Harvard planira ući u partnerstvo s komercijalnim tvrtkama kako bi "egzoskeletske hlačice" doveli na tržište.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->