Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Stručnjaci izračunali koliko će koštati selidba na Mjesec
Članak
Objavljeno: 21.03.2021. 12:32

Mjesec 

Stručnjaci izračunali koliko će koštati selidba na Mjesec

U obzir su uzeli cijene transporta u svemir i na Mjesec, troškove gradnje i atraktivnosti lokacija.

Stručnjaci izračunali koliko će koštati selidba na Mjesec

Ako NASA održi obećanje i 2024. godine na Mjesec vrati ljude te potom uspostavi prvu stalnu bazu, samo je pitanje vremena kada će naš prirodni satelit privući građevinski i turistički sektor. 

Vodeći se tom idejom, tvrtka Money, posrednik za potrošačke kreditne proizvode na Zemlji, razvila je koncept gradnje i iznajmljivanja stambenih prostora na Mjesecu te je već izračunala troškove s kojima ćete se suočiti ako ćete se jednog dana htjeti preseliti za stalno na Mjesec, iznajmljivati apartmane turistima, ili provoditi tamo godišnji odmor.

Kako bi sve izračunali, kreditni stručnjaci su se koristili metodologijom za koju su u obzir uzeli brojne čimbenike, uključujući količine materijala koji su potrebni za gradnju kuće, specijalne materijale za gradnju u mjesečevoj atmosferi, astronaute građevinare koji će putovati na Mjesec i tamo graditi kuće, kao i troškove transporta sve potrebne opreme i materijala za gradnju, što su izračunali prema cijenama lansiranja korisnog tereta u svemir raketama tvrtke SpaceX. Pored toga, u obzir su uzeli i atraktivnost lokacija na kojima će se nuditi kuće i pansioni, pa će vas primjerice hektar građevinskog zemljišta na području Mora oblaka koštati 29,13 dolara, u Moru spokoja gdje je sletio Apollo 11 53,21 dolara, a na najatraktivnijoj lokaciji u Moru kiša (Mare Imbrium) hektar zemljišta ćete platiti 131,77 dolara, jer je na tom mjestu najljepši pogled na izlaske Zemlje i okružujuće planine i kratere.

Transport materijala i opreme za nastambu od 76 m2 koštat će vas 5,8 milijuna engleskih funti, gradnja kuće sa zaštitom od meteora i zračenja oko 40 milijuna dolara, no kako će se nastambe i gradovi na Mjesecu širiti, cijene će padati. Ako ćete kuću kupiti ili graditi na kredit, Money kaže da ćete ga otplaćivati 25 godina, s mjesečnom ratom u iznosu od 324.869,91 dolara.

Što se tiče troškova energije, stručnjaci kažu da ćete trebati nuklearnu elektranu s reaktorom koji će koštati oko milijardu dolara, no on će moći napajati mnoštvo domova, pa će cijena za pojedinačno kućanstvo ovisiti o brojnosti populacije. Puno nade se polaže i u zalihe izotopa Helija 3 na Mjesecu, koje predstavljaju neograničeni resurs za buduće fuzijske reaktore, što bi cijenu energije na Mjesecu moglo drastično smanjiti.

Svemu tome još trebate dodati trošak za oko 5,4 tone vode koliko je potrebno jednom kućanstvu godišnje za piće, pranje i zalijevanje usjeva, a cijena tog resursa će uvelike ovisiti o njegovoj dobavljivosti, što znači da će od velike važnosti biti buduće misije koje bi nam trebale reći koliko vodenog leda ima u mračnim dubokim kraterima na Mjesecu.

Detaljne procjene i savjete stručnjaka za najisplativiju opciju kreditiranja boravišta na Mjesecu potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi troškovi Mjesec gradnja Money
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->