Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2021. 11:01

NASA 

VIDEO: Slušajte čudne zvukove vožnje rovera na Marsu

NASA je objavila prve tonske zapise vožnje Perseverancea u krateru Jezero.

VIDEO: Slušajte čudne zvukove vožnje rovera na Marsu

Perseverance rover je započeo svoju vožnju Marsom u potrazi za životom, a NASA je objavila prve tonske zapise njegovih avantura.

Zvukovi rada motora, poput okretanja i struganja kotača po tlu u kombinaciji sa zvukovima pucketanja prašine i kamenčića uz dodatak neobičnih šumova i zujanja, doista djeluju kao da su s drugog planeta (a to i jesu). tome doprinosi i činjenica da su kotači rovera izrađeni od metala, što znatno podiže razinu buke, kao što možete vidjeti (čuti) u ovom videu.

Znanost iza zvuka na  Marsu

Perseverance nosi dva mikrofona, što nam omogućuje da po prvi puta izravno snimamo zvukove Marsa. Iako su Zemlja i Mars potpuno različiti planeti, na Marsu biste zvučali vrlo slično kao i na Zemlji, s time da biste čuli nešto tišu i prigušeniju verziju i malo biste duže čekali da to čujete. Najveća promjena u zvuku bila bi u visokim tonovima, pa bi neki zvukovi poput zvižduka, zvona ili ptičjeg pjeva, na Marsu bili gotovo nečujni.

Zvukovima koji se ispuštaju u hladnoj marsovskoj atmosferi trebalo bi malo više vremena da vam dođu do uha. S prosječnom površinskom temperaturom oko -63 C, Mars ima nižu brzinu zvuka, oko 240 metara u sekundi, u usporedbi s oko  340 metara u sekundi na Zemlji. Marsovska atmosfera je oko 100 puta manje gusta nego na Zemlji. To utječe na to kako zvučni valovi putuju od izvora do detektora, što rezultira mekšim signalom. Na Marsu biste morali biti mnogo bliže izvoru zvuka da biste ga čuli jednakom glasnoćom kao na Zemlji.

Marsovska atmosfera, sastavljena od 96 posto ugljičnog dioksida, apsorbirala bi puno zvukova visokog tona, pa bi samo zvukovi nižih tonova putovali na velike udaljenosti.

Glazbeno rečeno, Mars je idealan za basove i altove, ali propast za soprane i tenore.Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars rover zvuk Perseverance
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->