Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2021. 09:16

Weizmann Institute of Science 

VIDEO: Embrij raste u umjetnoj maternici

Do sada se mislilo da fetus ne može preživjeti izvan žive maternice.

VIDEO: Embrij raste u umjetnoj maternici

Znanstvenici su prvi put uspjeli uzgojiti zametak sisavca izvan maternice. U studiji objavljenoj u časopisu Nature, tim istraživača s Weizmannovog instituta znanosti u Izraelu kaže da su šest dana uspješno uzgajali više od 1.000 embrija miševa koristeći postupak koji uključuje mehanički uređaj. U prvom dijelu eksperimenta tim je uklonio miševe iz utrobe majki nakon pet dana. Dr. Jacob Hanna, jedan od istraživača na projektu, rekao je da je njegov tim tada uspio uzeti embrij ženki miša nakon oplodnje i uzgajati ga 11 dana u umjetnoj, mehaničkoj maternici. Štoviše, embriji uzgojeni u laboratoriju dosljedno su identični "pravim" embrijima.

Tim je proveo sedam godina praveći stroj koji im je omogućio istraživanje. To je dvodijelni sustav koji se sastoji od inkubatora i ventilacijskog sustava. Svaki od embrija pluta u bočici koja je napunjena posebnom tekućinom prepunom hranjivih sastojaka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kotač nježno vrti miševe kako se ne bi pričvrstili za zid svog privremenog doma. To sprječava da se embriji deformiraju i nakon toga umru. U međuvremenu, pričvršćeni ventilator pruža miševima kisik, a istovremeno održava protok i pritisak u njihovoj okolini.

U normalnoj trudnoći potrebno je oko 20 dana da se mišji zametak razvije do te mjere da može preživjeti izvan maternice. Do sada su mehanička maternica koju su stvorili dr. Hanna i njegov tim mogli održavati miševe kroz 11 dana rasta. Nakon toga miševi odumiru, jer zametci postaju preveliki da bi preživjeli samo na hranjivim tvarima koje apsorbiraju difuzijom. Potrebna im je opskrba krvlju, a to je sljedeći tehnički izazov koji tim planira riješiti. Jedno potencijalno rješenje uključuje umjetnu opskrbu krvlju koja bi se mogla povezati s posteljicama miševa.

Dr. Hanna ističe da nisu stvorili uređaj koji će poremetiti prirodni poredak prirode. Umjesto toga, oni koriste svoj postupak za proučavanje kako čimbenici poput genetskih mutacija i uvjeta okoliša mogu utjecati na rast fetusa dok je unutar maternice.

Sličan uređaj možda će jednog dana omogućiti znanstvenicima da na isti način uzgajaju ljudsku djecu, ali to je nešto što je godinama i desetljećima daleko, pod uvjetom da je uopće moguće.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->