Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • SpaceX mijenja dva motora za iduće lansiranje astronauta
Članak
Objavljeno: 29.10.2020. 16:06

Crew-1 

SpaceX mijenja dva motora za iduće lansiranje astronauta

Iduća SpaceX-ova misija za NASA-u pod nazivom Crew-1 trebala bi se lansirati 14. studenog ove godine.

SpaceX mijenja dva motora za iduće lansiranje astronauta

SpaceX je odlučio zamijeniti dva motora na Falcon 9 raketi koja će u svemir povesti Crew-1 misiju s astronautima na ISS, čije je lansiranje zakazano za 14. studenoga.

Odluka o zamjeni motora je donesena nakon inspekcije dva od 9 Merlin motora u prvom stupnju Falcon 9 rakete nakon prekida lansiranja misije lansiranja Starlink satelita 2. listopada ove godine. Tijekom inspekcije je otkriveno da su dva Merlina zadržala ostatke takozvanog "maskirnog laka" dizajniranog za zaštitu osjetljivih dijelova tijekom obrade antikorozivnom anodizacijom, rekao je Hans Koenigsmann, potpredsjednik SpaceX-a za izgradnju i pouzdanost leta, tijekom konferencije za novinare u srijedu.

Dobavljač koji je izvodio postupak nakon toga nije uspio ukloniti sav lak, a neki njegovi dijelovi na kraju su blokirali otvor za odzračivanje za ventile širine 0,06 inča (1,6 milimetara) u dva Merlina.

Nakon analize širokog spektra Merlinovih podataka, SpaceX je otkrio znakove sličnog problema s dva motora u prvoj fazi Crew-1 Falcon 9 rakete, kao i s jednim Merlinom koji je trebao u orbitu dovesti "Michael Freilich" Sentinel-6 satelit za promatranje zemlje za NASA-u i nekoliko njezinih partnera 10. studenog.

Iz tog razloga SpaceX je odlučio zamijeniti dva Merlina Falcona 9 u misiji Crew-1 novima koji neće sadržavati navedeni lak.

SpaceX ističe da ovo neće utjecati na lansiranje misije 14. studenog, kada će Crew Dragon na ISS povesti NASA-ine astronaute Shannon Walker, Victora Glovera i Michaela Hopkinsa te japanskog astronauta Soichija Noguchija, koji će međunarodnoj postaju boraviti 6 mjeseci. 

Svo četvero astronauta se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a 1. studenog će biti prebačeni u strogu karantenu, kako bi se izbjegla mogućnost zaraze koronavirusom.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->