Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2020. 15:36

Nanoprintanje 

VIDEO: 3D printani najmanji remorker na svijetu

3D printanje na nanoskali omogućilo je znanstvenicima izradu modela remorkera dužine od samo 30 mikrona.

VIDEO: 3D printani najmanji remorker na svijetu

Fizičari sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj, pomoću Nanoscribe 3D microprintera, izradili su maketu najmanjeg brodića remorkera na svijetu, koji je dugačak samo 30 mikrona, što je za trećinu manje od debljine vlasi ljudske kose i šest puta veće od stanice bakterije.

Brodić nije samo mali, već je fascinantno detaljan s otvorenom kabinom koja sadrži delikatnu geometriju, a konačni cilj projekta je dobiti već uvid u kretanje bakterija i spermija kroz tekućine.  

Kako bi 3D isprintali tako mali objekt, znanstvenici su koristili komercijalni 3D micoprinter koji funkcionira pomoću sustava poznatog kao 2PP , odnosno dvoprotonska polimerizacija, kao što možete vidjeti na primjeru 3D printanja mikro svemirskog broda u ovom videu.

3D isprinti se izrađuju unutar kapljica s materijalom koji se kruti u fokalnim točkama ekstremno preciznih lasera.

"Pokretanjem lasera kroz kapljicu na kontrolirani način, možemo stvoriti oblik plivača kakav god želimo", izjavila je znanstvenica Daniela Kraft. "Obzirom da se printa unutar kapljice i da printamo sloj po sloj, možemo u isprintu ostaviti prazne prostore (u ovom slučaju otvorena kabina remorkera)".   

Printanje na nanoskali

Znanstvenici priznaju da su remorker izradili iz zabave, no također su izradili objekte koji imaju veće znanstvene svrhe, uključujući spirale manje od 5 mikrona u promjeru. Praćenjem kretanja mogli su pratiti brzine i putanje različitih vrsta čestica.

Kažu da im ova tehnika 3D printanja otvara vrata ka stvaranju specifičnih oblika s ciljem emuliranja bioloških "mikroplivača" ili optimiziranja njihovog kretanja kroz fluide.

"Osim toga, ovo će nam omogućiti već kontrolu i dizajn ponašanja umjetnih mikroplivača, što će biti korisno za terapeutsku dijagnostiku i dostavu lijekova", navodi se u znanstvenom radu koji možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->