Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.11.2018. 15:51

MIT 

Prozirni film drastično reducira troškove hlađenja

Kada biste ovo postavili na sve prozore, troškovi hlađenja bi vam se smanjili za 6%.

Prozirni film drastično reducira troškove hlađenja

Znanstvenici MIT-a i Sveučilišta u Hong Kongu razvili su novi tip prozirne folije s toplinskom zaštitom za prozore koja bi nam mogla uvelike smanjiti troškove hlađenja klima uređajima.

Folija je potpuno prozirna sve do temperature od 32 stupnja celzija, a nakon toga postaje poluprozirna poput zamrznutog stakla, što rezultira reflektiranjem 70 posto topline koja dolazi od sunčeve svjetlosti, čime smanjuje temperaturu unutarnjih prostora i dakako potrošnju vaših klima uređaja.

Kako bi se postigla maksimalna blokada topline, znanstvenici su u standardni poli (vinil-klorid) materijal ugradili sićušne sfere ispunjene vodom. Na temperaturama većim od 32 C sfere se počinju skupljati, istiskivati tekućinu prema van i tjerati vlakna polija na skupljanje. To staklu stvara vizualni dojam zaleđenosti, blokirajući 70 posto topline, dok istovremeno pruža dovoljno prozirnosti.     

MIT-Window-Heat-2

Znanstvenici kažu da film ima konzistentnost plastike koja se koristi u kućanstvu za pakiranje, pa se može aplicirati na svaki prozor.

MIT navodi da bi prekrivanje svih prozora u SAD-u ovim filmom dovelo do ušteda od 29 milijardi dolara godišnje, što je glavni razlog zbog kojeg će ovu tehnologiju nastaviti razvijati kako bi jednog dana stigla na tržište.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->