Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.10.2018. 10:51

FlyCroTugs 

VIDEO: Mali dronovi vuku teret 40 puta teži od sebe

Znanstvenici vjeruju da će nove sposobnosti dronovima biti jako korisne za akcije spašavanja.

VIDEO: Mali dronovi vuku teret 40 puta teži od sebe

Znanstvenici švicarskog sveučilišta EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) u suradnji sa svojim kolegama sa Stanforda razvili su liniju malih letećih robota koji mogu micati objekte 40 puta teže od njih samih. Ti dronovi pad nazivom FlyCroTugs opremljeni su sustavima vitla, adheziva i mikrohvataljki koje im omogućuju vrlo zanimljive stvari, poput povlačenja tereta i otvaranja vrata pomoću kvake, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovisno o potrebama, većina "specijalne" opreme na dronovima može se konfigurirati prema zadaćama i podlogama na kojima operiraju, pa se na primjer mikrohvataljke mogu prilagođavati za "sidrenje" na različitim površinama, što dronovima daje sigurna uporišta za povlačenje tereta pomoću vitla i sustava kolotura.

robot 1

Inspiraciju za izradu ovih dronova znanstvenici su pronašli u prirodi, imitacijom nogu guštera i osa, pa se FlyCroTugs roboti na površinama učvršćuju stvaranjem intermolekularnih sila između svojih prianjajućih "stopala" i površina objekata.   

robot 3

Znanstvenici vjeruju da će ovakvi dronovi biti od velike koristi u scenarijama spasilačkih akcija jer će moći nositi manje objekte, ili u suradnji s drugima pomicati teške stvari. U idućoj fazi znanstvenici namjeravaju dronovima omogućiti autonomne kontrole te ih "naučiti" međusobnoj suradnji kako bi kooperativnim radom mogli obavljati zadaće koje iziskuju još veću snagu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->