Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.11.2018. 11:17

University of Adelaide 

Znanstvenici napravili funkcionalnu vučnu zraku

Tractor beam na žalost nije u stanju hvatati čitave letjelice već samo poneki atom.

Znanstvenici napravili funkcionalnu vučnu zraku

Znanstvenici sveučilišta University of Adelaide približili su nas na još jedan korak do tehnologije vučne zrake (tractor Beam) kakvu ste mogli vidjeti u SF filmovima i serijama poiput Star Treka i Orvillea (slika gore).

Sami izraz vučna zraka podrazumijeva svjetlosnu energetsku zraku koja može zarobiti i povući materiju, čak i do veličine velikih svemirskih brodova i manjih planeta, no ona koju su izumili australski znanstvenici zasad je u stanju samo povlačiti atome kroz mikroskopski sitnu rupicu u središte specijalnog optičkog vlakna.

Znanstvenici kažu da ovo otvara vrata prema kvantnim eksperimentima koji bi mogli dovesti do novog tipa sigurnih komunikacija ili naprednih senzorskih tehnologija.

U radu objavljenom u publikaciji Physical Review Applied, znanstvenici sa sveučilišnog instituta IPAS (Institute for Photonics and Advanced Sensing) navode da je ovo prvi puta da su bili u mogućnosti demonstrirati visokoučinkovitu "waveguide" zamku.

Doktorand Ashby Hilton koji razvija ovu tehnologiju kaže da zraka nevidljivog infracrvenog svjetla hvata atome koji plutaju u komori koja predstavlja mali uzorak vanjskog prostora na Zemlji. Svaki atom koji uđe u vučnu zraku privlači se ka vlaknu i ne može više pobjeći. „Naši eksperimenti ukazuju da možemo precizno upravljati svjetlom kako bismo stvorili prave uvjete za upravljanje atomima", navodi Hilton.

Mada znanstvenici u šali uspoređuju svoju vučnu zraku s onima iz SF serija, njezina praktična primjena se neće tako brzo naći u svemiru, već bi se mogla koristiti u komunikacijama, detektiranju bolesti pronalaženjem određenih molekula iz daha, pa čak i u vojno obrambenim zadaćama poput detekcije anomalija u magnetskim poljima koje su povezane s mineralnim depozitima ili prikrivanjem aktivnosti podmornica.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->