Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.08.2014. 10:51

MSU 

Potpuno prozirni i bezbojni sunčevi paneli

Novi tip sunčevih panela donosi besplatnu energiju iz obnovljivih izvora i omogućuje savršen pogled.

Tim znanstvenika Sveučilišta Michigan State (MSU) pod vodstvom profesora Richarda Lunta uspio je proizvesti sunčeve panele za povezivanje u fotonaponske ploče koje su potpuno prozirne i bezbojne, dok istovremeno omogućuju prikupljanje sunčeve svjetlosti i njezino konvertiranje u električnu struju. Ta značajka omogućuje da ih postavljate na prozore, zgrade, kao i na ekrane gadgeta i sve druge površine koje zahtijevaju prozirnost.

MSU-ov sunčevi panel pod nazivom "transparent luminescent solar concentrator" koji se sastoji od sunčevih ćelija postavljenih na prozirni plastični materijal, razlikuje se od svih dosadašnjih sličnih proizvoda, kako po učinkovitosti, tako i po "čistoći prozirnosti", jer su konkurentski proizvodi bili prilično obojeni, pa se prema riječima znanstvenika, "stvarao svjetlosni show kao u disco klubu, a nitko ne želi sjediti i raditi iza obojanog prozorskog stakla".

zhao i lunt

Yimu Zhao, doktorandica kemijskog inženjerstva i materijalnih znanosti i profesor Richard Lunt testiraju prozirni panel u Luntovom laboratoriju. Photo credit: MSU

Sustav MSU-a za prikupljanje sunčeve svjetlosti koristi male organske molekule kako bi apsorbirao nevidljive valne dužine svjetlosti.

Ti se materijali mogu podesiti da prikupljaju samo ultraljubičaste i "blizu infracrvene" valne dužine, koje potom isijavaju infracrveno. Nakon toga se infracrveno svjetlo vodi ka rubu plastike gdje se konvertira u struju ultratankim trakama solarnih ćelija.

Obzirom da materijali ne apsorbiraju ili emitiraju svjetlo u vidljivom spektru, djeluju potpuno prozirno ljudskom oku. Znanstvenici navode kako bi se ovi paneli mogli postavljati na velike površine tako da nitko ne bi ni znao da se ondje nalaze.

Znanstvenici priznaju da učinkovitost ovih panela u konvertiraju sunčeve energije u struju zasad još nije veća od 1 posto, no vjeruju kako će daljim razvojem sustava postići najmanje 5 posto, što je u okviru najboljih obojanih prozirnih LSC solarnih ploča koje imaju učinkovitost od nekih 7 posto. 

Izvor: Michigan State UniversityVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->