Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.08.2014. 13:24

Biobaterija 

VIDEO: Punjenje mobitela znojenjem

Privremena tetovaža koristi kemikalije u znoju za generiranje energije.

VIDEO: Punjenje mobitela znojenjem

Nakon što smo saznali da mobitele možemo puniti vikanjem, znanstvenici Sveučilišta California u San Diegu, proizveli su male naljepnice u obliku privremenih tetovaža koje detektiraju laktat koji se nalazi u znoju. Senzori na tetovažama sadrže enzim koji izvlači elektrone iz laktata, što stvara slabu struju, dovoljnu za napajanje biobaterija. U sadašnjoj fazi ovaj sustav omogućuje dobivanje 70 mikrowatta po četvornom centimetru kože, no znanstvenici navode kako rade na poboljšanju ove tehnologije, što će im omogućiti da struja iz znoja jednog dana bude dovoljna za napajanje većih uređaja poput mobitela i tableta.

tetovaža biobaterija

Biosenzorska privremena tetovaža detektira razine laktata tijekom vježbe. Biobaterija koja bi koristila ovu tehnologiju mogla bi napajati elektroniku. Photo Credit: Joseph Wang.

"Za vrijeme naporne fizičke aktivnosti, tijelo treba stvarati više energije, pa aktivira proces pod nazivom glikoliza koja stvara energiju i laktat", navodi voditelj ovog istraživanja dr. Wenzhao Jia.

Znanstvenici su stoga isprintali fleksibilni senzor laktata na privremenu tetovažu koja se ponaša poput baterije, pa joj anoda sadrži enzime koji skidaju elektrone iz laktata, a katoda molekule koje primaju elektrone.

Zanimljivo je da su kod 15 dragovoljaca koji su tijekom tjelovježbe nosili tetovažu za prikupljanje energije iz znoja, zabilježene značajne razlike u stvaranju struje.

Pokazalo se da one osobe koje su manje fit stvaraju više energije od osoba koje su u boljoj formi, pa bi ova metoda bila najučinkovitija upravo kod onih koji vježbaju rijetko ili nikad, dok su "najmanje isplativi" oni koji posjećuju teretanu najmanje 3 puta tjedno.

Razlog tome leži u činjenici da se oni u lošoj formi prije umaraju, pa proces glikolize kod njih započinje ranije, što stvara više laktata i struje.

Drugim riječima, ako ćete jednog dana htjeti izraditi električnu centralu na ljudski znoj, nemojte zapošljavati sportaše i ljubitelje fitnessa, već osobe koje nakon dva čučnja dobiju upalu mišića.

Znanstvenici su ovaj znanstveni rad predstavili na National Meeting & Exposition događanju Američkog kemijskog društva (American Chemical Society - ACS). 

Izvor: EurekAlert

 Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->