Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.08.2014. 11:13

STAMP 

Kamera koja snima u bilijuntom dijelu sekunde

Nova japanska ekstremno brza kamera može snimati kemijske reakcije.

Kamera koja snima u bilijuntom dijelu sekunde

Dva vodeća japanska sveučilišta, University of Tokio i Keio University, u znanstvenoj publikaciji Nature Photonics, predstavili su svoju novu ultrabrzu kameru, odnosno sustav pod nazivom STAMP (Sequentially Timed All-optical Mapping Photography), koja je u stanju snimati kemijske reakcije, te u "burst" modu može prikazivati pojedinačne sličice tih procesa veličine od 450 x 450 piksela.

Brzina "okidanja" ove kamere je nevjerojatna jedna bilijuntinka sekunde (nadamo se da smo dobro napisali), što je za 1.000 puta brže od konkurentskih ultra brzih kamera. Tijekom testiranja znanstvenici su uspjeli snimiti "sličicu po sličicu" provođenja topline, odnosno proces brzine jedne šestine brzine svjetlosti.

STAMP kamera za sada nije komercijalan proizvod jer se radi o prototipu koji zauzima prostor veličine jednog kvadratnog metra, no znanstvenici imaju namjeru smanjiti aparaturu na prihvatljive mjere, kako bi se jednog dana mogla koristiti u medicini za naprednu ultrazvučnu dijagnostiku i bolje razumijevanje laserskog procesiranja u izradi automobila i poluvodiča. Da se malo našalimo, ova kamera bi bila odlična i za snimanje foto finiša Tysona Gaya. 

Izvor: Nature Photonics, University of TokioVezani sadržaji
Ključne riječi kamera STAMP ultrabrza
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->