Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2015. 16:08

Tsinghua University 

Znanstvenici 3D printaju matične stanice u kockice

Uniformirane embrijske matične stanice mogu se slagati u kocke pomoću 3D printera.

Znanstvenici 3D printaju matične stanice u kockice

Svi znamo da su matične stanice velika uzdanica budućnosti medicine, jer će se od njih proizvoditi tkivo, kosti, žile, pa čak i čitavi rezervni organi za naša krhka tijela.

Znanstvenici pekinškog Sveučilišta Tsinghua University, objavili su nedavno znanstveni rad u kojem opisuju proizvodnju ujednačenih matičnih stanica pomoću 3D printera.

Wei Sun, glavni autor ovog istraživanja, objavljenog u publikaciji Biofabrication, navodi kako je znanstvenicima bilo "vrlo uzbudljivo vidjeti da se embrijskim tijelom može upravljati s tolikom kontrolom", te dodaje da "embrioid u uniformiranom i homogenom obliku, može znatno bolje poslužiti kao početna točka za uzgoj tkiva".  

Ove stanice su napravljene istiskivanjem biološkog materijala iz printera na trodimenzionalnu mrežnu strukturu, a po tome se nova metoda uvelike razlikuje od prijašnjih u kojima se tkivo uzgajalo u Petrijevim zdjelicama, što je rezultiralo stanicama u listićima, ili "suspenzijskom" metodom, kojom ih se uzgaja poput stalagmita u tekućim hranjivim kupkama.

Sun kaže da niti jedna dosadašnja metoda nije toliko dobra kao njihova, jer samo 3D printanje omogućuje izradu staničnih struktura kakve traže istraživači.

U idućim istraživanjima, znanstvenici se nadaju poboljšati proizvodnju ovom metodom, no prvo će trebati otkriti kako prilagoditi fizičku veličinu i oblik matičnih stanica prilagođavanjem procesa printanja.

Potom će trebati ustanoviti koliko te promjene veličina utječu na razvoj i staničnu diferencijaciju.

Nakon toga bi trebali doći u mogućnost printanja "kockica" matičnih stanica koje će izrasti u potpuno funkcionalne organe.  

Izvor: Iop ScienceVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->