Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.07.2021. 20:00

Blue Origin 

Peticija propala: Bezos se vratio na Zemlju

Drugi milijarder u deset dana gledao nas je s visine i dodatno odškrinuo vrata svemira tajkunima.

Peticija propala: Bezos se vratio na Zemlju

Jeff Bezos, njegov brat Mark, osamdesetdvogodišnja Wally Funk i osamnaestogodišnji Oliver Daemen, stigli su u svemir raketom Blue Origina i potom se vratili sigurno na Zemlju, a bivši CEO Amazona je rekao da mu je to bio najbolji dan u životu.

To bi bio ukratko ispričan rezime prvog leta Bezosove svemirske tvrtke u Svemir s ljudskom posadom, što je usprkos zajedljivim komentarima poput onog u naslovu našeg članka, veliko postignuće za Blue Origin i privatne svemirske kompanije koje pokreću ozbiljan biznis svemirskog turizma, a istovremeno imaju mogućnost i malo pomagati znanosti.

Čitav let od uzlijetanja do slijetanja trajao je 10 minuta i 10 sekundi, pri čemu je kapsula s putnicima dosegla visinu oko 107 km, što je za razliku od Bransonovog leta, iznad službene granice svemira od 100 km koju priznaju svi znanstvenici i stručnjaci za svemirska istraživanja u svijetu.

Najbogatijeg čovjeka na planetu s uzletišta Launch Site One u blizini teksaškog grada Van Horna u svemir je dovela autonomna New Shepard raketa za koju je bila zakačena kapsula s putnicima. Nakon dolaska na visinu od 107 km, kapsula se okrenula ka Zemlji, ušla u atmosferu, a potom se uz pomoć padobrana spustila na područje Zapadnog Teksasa uz puno dima i prašine.

Raketa se također sigurno vratila na zemlju kontroliranim horizontalnim slijetanjem na predviđeno mjesto, prije čega je stvorila karakteristični prasak probijanja zvučnog zida, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako je ispalo, potpisivanje peticije na internetu kojom se tražilo da se Bezosu zabrani povratak na Zemlju nije uspjelo, a sada samo trebamo čekati tko će biti sljedeći putnici koji će si moći priuštiti ovakve letove.

Uskoro ćemo zasigurno vidjeti i prvog Hrvata u svemiru jer znamo da se njih nekolicina već predbilježila kod Bransona i Bezosa, što će biti fora, mada je jasno da oni neće zaslužiti svemir već će si ga kupiti.

S druge strane, ako se ovakvi letovi omasove, cijene karata će padati pa možda više nećete trebati biti poslovni jednorog da dođete u svemir.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->