Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Lockheed Martin radi školjku za Mars Sample Retrieval Lander
Članak
Objavljeno: 24.06.2021. 09:31

NASA 

Lockheed Martin radi školjku za Mars Sample Retrieval Lander

NASA je odabrala tvrtku koja će izraditi aeroshell letjelice koja će prikupljati uzorke na Marsu za slanje na Zemlju.

Lockheed Martin radi školjku za Mars Sample Retrieval Lander

NASA-in JPL laboratorij u Pasadeni odabrao je tvrtku Lockheed Martin za dizajniranje i izgradnju školjke (aeroshell) za Mars Sample Retrieval Lander letjelicu, odnosno misiju planiranu za 2026. godinu čija uloga će biti prijevoz uzoraka tla s Marsa na Zemlju.

Prva faza misije već je započela, jer NASA-in Perseverance rover pored potrage za mikrobiološkim životom, prikuplja uzorke zemlje i kamenja koji će se upakirati u specijalne spremnike i ostaviti na tlu Marsa. Tamo će ih jedan dan prikupiti novi rover Mars Sample Retrieval Landera, ubaciti u malu raketu i lansirati u orbitu Marsa, gdje će ih preuzeti letjelica koja će ih dovesti na Zemlju radi detaljne analize.

3

No kako bi sve to bilo moguće, novi lander prvo treba sigurno sletjeti na Mars, što znači da treba biti zaštićen "aeroshell" školjkom od uvjeta u svemiru, temperatura i tlakova kojima će biti izložen te toplinskim štitom koji će ga čuvati prilikom ulaska u atmosferu crvenog planeta.

Obzirom da se Retrieval Lander još uvijek nalazi u fazi dizajna, Lockheed Martin razvija novi aeroshell temeljem iskustva u izradi aeroshellova za 10 prijašnjih misija na Marsu, uključujući Mars 2020 misiju.

5i

Aeroshell školjka se sastoji od konusne stražnje ljuske izrađene od materijala za toplinsku zaštitu nazvanog SLA-561v, koji je razvio Lockheed Martin, a izrađena je od laganog silikona i pluta.

Baza joj je toplinski štit koji štiti letjelicu dok hipersoničnom brzinom ulazi u Marsovu atmosferu, a izrađen je od fenolno impregniranog ugljičnog ablatora (PICA), koji štiti od temperatura do 2.760 Celzijevih stupnjeva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->