Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.06.2021. 12:57

Boeing 

Starliner će drugi puta pokušati stići na ISS

Boeingova Starliner kapsula s crash-test lutkom Rosie uskoro će krenuti u svemir na popravni ispit.

Starliner će drugi puta pokušati stići na ISS

Boeing je uz Space X još jedna tvrtka koja je od NASA-e dobila zeleno svjetlo za prijevoz tereta i astronauta na ISS, no 2019. godine u prvom pokušaju (bez astronauta), njezina Starliner kapsula nije uspjela pristati na ISS zbog buga u upravljačkom softveru.

Nakon dvogodišnjih provjera i nadogradnji sustava te brojnih simulacija čitave misije, Starliner je spreman za drugi pokušaj, pa će 30. lipnja 2021. biti ponovno lansiran u svemir Atlas V raketom, nakon čega će ga pokušati spojiti na svemirsku postaju.

U kapsuli se nalazi crash-test lutka po imenu Rosie the Rocketeer koja sjedi na mjestu zapovjednika letjelice i opremljena je s 15 senzora koji će prikupljati podatke u svemirskom letu.

Rosie-the-Rocketeer_OFT2_CommanderSeat-1024x736

Ukoliko misija uspije, Staliner će autonomno pristati na ISS i donijeti 200 kg korisnih potrepština. Nakon toga će ostati spojen na postaju 10 dana, a potom krenuti ka Zemlji i spustiti se na područje zapadnog SAD-a.

O uspješnosti ove misije će ovisiti hoće li Boeing i NASA prije kraja ove godine lansirati i prvu misiju s ljudskom posadom.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS Boeing Starliner
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->