Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.09.2011. 16:54

Nissan 

Nissan razvija automobile koji čitaju misli vozača

Inženjeri Nissana koji rade na projektu sučelja mozak-automobil razvijaju tehnologiju koja će omogućiti da automobil predviđa poteze vozača.

Nissan razvija automobile koji čitaju misli vozača

Nissan u suradnji sa švicarskom Politehničkom visokom školom u Lousanni (EFPL), razvija sustav koji će omogućiti pojavu automobila koji će doslovce čitati misli vozača i predviđati njihove sljedeće poteze tijekom vožnje.

Korištenjem različitih biometrijskih indikatora i senzora, vaše vozilo će se moći pripremiti na sljedeću zadaću koju namjeravate izvršiti, poput usporavanja radi skretanja ili mijenjanja vozne trake prije izlaska s autoceste.

"Ideja nam je objediti inteligenciju vozača i automobila u jedno, kako bismo čim više eliminirali konflikte među njima", kaže profesor EPFL-a José del R. Millán, o kojemu ste već mogli čitati na Vidi.hr, jer se radi o istom znanstveniku čiji tim razvija sustav za upravljanje invalidskim kolicima mislima.

Sustav koji će se nalaziti u automobilima budućnosti, koristit će senzore postavljene u automobil, koji će između ostaloga pratiti moždanu aktivnost vozača, kretanje njegovih očiju, te uzorke pokreta unutar automobila, nakon čega će softverski algoritmi proračunavati i predviđati njegove sljedeće poteze.

Znanstvenici kažu kako sustav također koristi i statističku analitiku, a sve zajedno mu već u sadašnjoj fazi omogućuje da s malim postotkom grešaka zna da ćete skrenuti lijevo prije nego što ste na to uopće i pomislili.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->