Nalazite se
  • Zdravlje
  • Precizno mjerenje jačine boli
Članak
Objavljeno: 23.09.2011. 16:31

Mozak 

Precizno mjerenje jačine boli

Nova znanstvena metoda kombinira MRI skeniranje i računalne algoritme za precizno utvrđivanje boli.

Precizno mjerenje jačine boli

Utvrđivanje razine boli u pacijenata, liječnicima predstavlja vrlo važnu stavku u terapiji, davanju sredstava za ublažavanje boli, pa i u samoj dijagnostici bolesti.

Do sada su liječnici kao jedinu metodu imali sustav da im pacijenti sami izražavaju intenzitet boli na skali od 1-10, što nije dovodilo do preciznih podataka, a često su i pacijenti bili u stanju da nisu mogli govoriti ili na neki drugi način komunicirati s njima.

Najnovija studija temeljena na neuralnoj aktivnosti mozga, koju su proveli znanstvenici Stanforda i još nekoliko američkih sveučilišta, mogla bi omogućiti puno preciznije i egzaktnije mjerenje intenziteta boli.

Znanstvenici su svakog od 24 dragovoljna sudionika studije spojili na fMRI skener (Functional magnetic resonance imaging), koji mjeri protok krvi u mozgu, te su potom pratili aktivnosti mozga. Svakome od njih su potom na malom dijelu ruke toplinom izazvali dva različita intenziteta osjećaja - ugodno toplo i bolno vruće.

Potom su uzeli 16 drugih dragovoljaca koje su također skenirali, no tijekom toga su im ruke izlagali u više različitih intenziteta vrućine (boli), no tada su koristili kompjuterske algoritme koji su bili "utrenirani" prema podacima prve skupine, te analizirali skenove, klasificirajući prema aktivnosti mozga svaku izloženost vrućini kao bolnu ili ne-bolnu.

Računalni model je potom uspješno identificirao koja iskustva su bila bolna s točnošću od 81%.

Mada je ova studija bila relativno mala, te se više bavila da-ne odgovorima (boli ili ne boli), ovime je utrt put razvoju precizne dijagnostike boli, za što bi se u budućnosti moralo obaviti ispitivanja na daleko većem uzorku dragovoljaca i eksperimentirati s velikim brojem intenziteta neugodnih bolnih osjećaja, kao i različitim vrstama boli na različitim dijelovima tijela i organa. 

Ovo istraživanje  znanstvenici Justin E. Brown, Neil Chatterjee, Jarred Younger i Sean Mackey objavili su u znanstvenoj internetskoj publikaciji PLoS ONE, a čitav njihov rad možete pogledati ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->