Nalazite se
  • Zdravlje
  • Magnetsko polje smanjuje mogućnost laganja
Članak
Objavljeno: 06.09.2011. 14:51

Laganje 

Magnetsko polje smanjuje mogućnost laganja

Estonski znanstvenici otkrili su kako se djelovanjem snažnih magneta na određeno područje mozga može znatno smanjiti sposobnost laganja.

Magnetsko polje smanjuje mogućnost laganja

DLPFC područje mozga koje se između ostalog dovodi u vezu sa sposobnošću laganja.

Tim Talisa Bachmanna sa Sveučilišta Tartu u Estoniji, otkrio je kako potiskivanje aktivnosti mozga u području dorzolateralnog prefrontalnog korteksa (DLPFC), koji predstavlja neuralnu osnova izvršnih kognitivnih funkcija, može drastično smanjiti laganje.

Znanstvenici su tražili od 16 dragovoljaca da imenuju nazive boja diskova prikazivanih na zaslonu računala, prije i nakon što su primili transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS), koja potiskuje aktivnosti DLPFC područja mozga.

 bez transkranijalne magnetske stimulacije, ispitanici su nudili tek nekoliko istinitih odgovora 

Ispitanicima je ponuđena mogućnost da prema želji lažu ili govore istinu, bez da su im rekli kada se nalaze pod TMS-om a kada ne.

Rezultati su pokazali kako su bez transkranijalne magnetske stimulacije, ispitanici nudili tek nekoliko istinitih odgovora, dok se nakon tretmana broj istinitih odgovora drastično povećao, navodi se u radu objavljenom u znanstvenoj publikaciji Behavioural Brain Research.

"Dorzolateralni prefrontalni korteks je očito u vezi sa sposobnošću laganja, no njegova točna uloga je još uvijek nejasna", kaže Bruno Verschuere sa Sveučilišta u Amsterdamu. "Teško je donijeti zaključke na osnovi malog uzorka kakav je korišten u studiji estonskih znanstvenika".

Ukoliko se pokaže točnim na većem uzorku ispitanika, ovo otkriće bi moglo imati veliki utjecaj na kriminalistiku, ali bi svoju primjenu moglo naći i u svakodnevnom životu.

Već vidimo budućnost u kojoj svi ljudi na glavi moraju nositi stimulatore koji im onemogućuju laganje. Možete li uopće zamisliti kako bi svijet funkcionirao bez laži? 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->