Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.12.2017. 13:41

University of Basel 

Najhladniji čip na svijetu radi blizu apsolutne nule 

Znanstvenici uspjeli ohladiti čip na rekordno nisku temperaturu od 2,8 milikelvina.

Najhladniji čip na svijetu radi blizu apsolutne nule

Čip s integriranim CBT-om spreman je za eksperimente na ekstremno niskim temperaturama. Photo Credit: University of Basel, Department of Physics

Ukoliko želite znati što se događa s fizikom na temperaturama blizu apsulutne nule (nula kelvina ili -273.15°C), koja predstavlja donju granicu (apsolutne) termodinamičke temperature koju je zbog trećeg zakona termodinamike nemoguće postići, možete se obratiti znanstvenicima Sveučilišta u Baselu koji su razvili nanoelektronički čip koji se može ohladiti do rekordnih 2,8 milikelvina. 

Koristeći hlađenje pomoću magnetnih polja, znanstvenici su uspjeli eliminirati gotovo sve izvore temperature. Prvo su magnetnim poljem ohladili sve električne konekcije na 150 mikrokelvina, što je tisućinka stupnja do apsolutne nule, a potom su integrirali drugi specijalno konstruirani sustav s magnetnim poljima koji je ohladio CBT termometar (Couloumb blockade thermometer), jer je i njegovo grijanje problematično kada se približava temperaturama apsulutne nule.

Koristeći tu tehniku uspjeli su ohladiti čip do 2,8 milikelvina, što je apsolutni svjetski rekord u hlađenju, a ta im metoda otvara vrata ka konačnom izazovu hlađenja od 1 milikelvina.   

Ovo postignuće nije namijenjeno samo obaranju rekorda, jer čip koji može raditi u takvim uvjetima može poslužiti za razumijevanje fizike na samoj granici njezinih ograničenja. Pored toga, ovo bi se moglo koristiti i za stvaranje idealnih uvjeta za eksperimente u kvantnoj fizici i stvaranje kvantnih računala.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam