Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.11.2017. 10:37

Huazhong University 

Umjetna koža sjaji kada osjeća bol

Kineska umjetna koža inspirirana je meduzom i osjeća veći raspon pritisaka od bilo koje druge.

Umjetna koža sjaji kada osjeća bol

Razvoj umjetne kože podjednako je važan za izradu "mekanih robota", kao i za poboljšanja u protetici. U posljednje vrijeme znanstvenici se prilično trude opremiti umjetnu kožu senzorima osjeta poput dodira i pritiska, no ti sustavi ne mogu razlikovati manji pritisak od onog jačeg koji bi mogao izazvati oštećenje.

Znanstvenici Sveučilišta znanosti i tehnologije iz Huazhonga doskočili su tom problemu imitiranjem prirode, konkretno jedne vrste meduze koja može osjetiti pritisak i emitirati bljeskove svjetla kada je napadnuta.

Kako bi imitirali meduzu, znanstvenici su postavili tanke srebrne žice u rastezljiv materijal, koje su mogle stvarati električne signale kada bi se djelovalo laganim pritiskom. Između dva sloja materijala (kože), dodali su dodatni sloj koji je ispunjen česticama fosfora, koje svijetle pod utjecajem jakog pritiska. Kako je pritisak sve jači, fosfor sve više isijava, pa koža može osjetiti znatno više razina u odnosu na sve dosad proizvedene.  

am-2017-13016m_0006

Jačina pritiska koja dovodi do isijavanja fosfora odgovara onoj kod koje čovjek osjeća bol, što znači da bi ovakav svijetleći materijal mogao imati veliku ulogu u proizvodnji senzora koji bi bili osjetljivi poput ljudske senzorike te bi mogli vizualno prezentirati bol i upozoravati robote na opasnost od oštećenja.

Znanstvenici vjeruju da bi njihovo rješenje elektronske kože moglo biti idealno za čovjek-mašina sučelja i inteligentne robote. Čitav znanstveni rad možete pročitati u publikaciji ACS Applied Materials and Interfaces na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam