Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • David Smith postao ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
Članak
Objavljeno: 10.11.2017. 13:32

IRB 

David Smith postao ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Dr. Smith je znanstvenik s međunarodnim ugledom na području kemije , a na IRB-u je od 2004. godine.

David Smith postao ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta na mandatno razdoblje od četiri godine.

Dr. Smith istaknuti je znanstvenik na području kemije s velikim međunarodnim ugledom koji je u dosadašnjem radu objavio 53 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana više od 1355 puta s H-indeksom 19. Od ožujka 2016. godine obnaša dužnost predstojnika Zavoda za fizičku kemiju (ZFK) na IRB-u, a od travnja do listopada iste godine bio je i posebni savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za istraživanje i razvoj. Dobitnik je i godišnje nagrade Hrvatskog kemijskog društva “Lavoslav Ružička” za 2008. godinu, kao i mnogih drugih stipendija i donacija od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na Institutu Ruđer Bošković. Uz redovan rad na IRB-u, obnaša i dužnost gostujućeg profesora grozda izvrsnosti „Projektiranje naprednih materijala“ na Friedrich - Alexanderovom sveučilištu Erlangen - Nürnberg - FAU u Njemačkoj.

Inače rođeni Australac, ali i naturalizirani hrvatski državljanin, dr. Smith svoju znanstvenu karijeru započinje na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri gdje je 1994. diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Ističe se i kao dobitnik Dekanove nagrade za kemiju, i to za najbolju doktorsku disertaciju u 2000. godini, a nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB. Od početka karijere na Institutu, napredovao je kroz sve razine zvanja, od poslijedoktorskog usavršavanja i znanstvenog suradnika, do znanstvenog savjetnika, uključujući i pozicije voditelja Grupe za kvantnu organsku kemiju (GKOK), pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte do predstojnika zavoda.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam