Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Tetoviranje tintom od programiranih živih stanica
Članak
Objavljeno: 07.12.2017. 16:13

MIT 

VIDEO: Tetoviranje tintom od programiranih živih stanica

Tetovaža zasvijetli kada biosenzor detektira određene kemikalije ili spojeve na koži.

VIDEO: Tetoviranje tintom od programiranih živih stanica

Znanstvenici MIT-a razvili su tehniku 3D printanja koja koristi novu vrstu tinte napravljenu od genetički programiranih živih stanica.

Stanice su izrađene genetskim inženjeringom kako bi zasvijetlile kao odgovor na raznovrsne stimulacije, a kada se pomiješaju s hidrogelom i određenim  nutrijentima mogu se 3Dprintati sloj po sloj i formirati trodimenzionalne interaktivne strukture i uređaje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Znanstvenici su ovo demonstrirali izradom "žive tetovaže" koja se nalazi unutar tanke prozirne naljepnice sa živim stanicama u obliku stabla.

Stablo je podijeljeno na tri sekcije, a svaka od njih posjeduje stanice koje su osjetljive na različite kemijske ili molekularne spojeve. Kada se naljepnica stavi na kožu i bude izložena tim spojevima, odgovarajući dio stabla će zasvijetliti, pa ovo ukazuje na mogućnost primjene kao senzorskog sustava koji će detektirati kemikalije, zagađivače, otrovne tvari, kao i promjene u pH i temperaturi.

MIT-3D-02

Znanstvenici navode kako je ovo tek početak korištenja tehnologije koja bi u daljoj budućnosti mogla dovesti do živih tranzistora, mikroprocesora i računala.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam