Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.11.2017. 12:31

MIT 

Džepni detektor miona iz MIT-a

Znanstvenici MIT-a osmislili i izradili niskobudžetni detektor čestica miona

Džepni detektor miona iz MIT-a

Zemljinu atmosferu konstantno zasipaju visokoenergetske kozmičke zrake. Kada se kozmičke zrake sudare s atmosferom raspadaju se u mione – negativno nabijene čestice teže od elektrona, a zajedno s njima i tau leptonima spadaju u skupinu leptona.

Neki od miona mogu penetrirati Zemljinu površinu i putovati do nekoliko kilometara kroz led i kamen.

Fizičari iz MIT-a dizajnirali su džepni detektor miona koji se može sastaviti od svakodnevnih elektroničkih dijelova, a kad se uključi može prepoznati prolazak tih sitnih čestica.

Spencer Axani, student s MIT-ova odsjeka za fiziku, dizajnirao je detektorski kit za studente uz pomoć profesorice Janet Conrad. Dosad su 100 detektora koristili u raznim srednjim školama i fakultetima, a učenici i studenti su stavljali detektore na zrakoplove i meteorološke balone, ali i pod zemlju.

MIT-Muon-Kit-02

Veličina dovršenog detektora je poput nešto većeg smartphonea, a svaki kit posjeduje scintilator (materijal koji gama zračenje pretvara u vidljivu svjetlost), Arduino Nano, mali zaslon, SensL Silicon Photomultiplier (fotosenzor kojem je za određivanje signala u slabom osvjetljenju potreban jedan foton), posebno izrađena tiskana pločica  kućište otisnuto 3-D pisačem.

Znanstvenici, studenti, učenici i svi zainteresirani za ovaj „mionski kit“ mogu pronaći kompletne upute za izradu i korištenje na stranici CosmicWatcha. Sve komponente koje ćete trebati za izradu koštati će vas oko 100 dolara. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT kozmičke zrake cosmicwatch mion
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam