Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Znanstveno potvrđeno da je Igranje pucačina zdravo za mozak
Članak
Objavljeno: 18.12.2017. 15:29

FPS gaming 

Znanstveno potvrđeno da je Igranje pucačina zdravo za  mozak

Ono u što su mnogi među nama oduvijek vjerovali, sada je potvrdila i znanost.

Znanstveno potvrđeno da je Igranje pucačina zdravo za  mozak

Međunarodno znanstveno istraživanje pokazalo je kako igranje FPS naslova ima pozitivan učinak na mozak proširujući kognitivne sposobnosti poput percepcije, pažnje i poboljšanjevremena reakcije.

Tim sa Sveučulišta u Ženevi (UNIGE) uz pomoć Sveučilišta u Columbiji, Santa Barbari i Wisconsinu u periodu od 2000. do 2015. godine analizirao je kakav utjecaj pucačine mogu imati na mentalne sposobnosti. Odabran žanr su bile upravo pucačine iz tog razloga što je ta vrsta igara smatrana kao zatupljujuća.

U istraživanju je sudjelovalo 8.970 testnih subjekata u dobi od 6. do 40. godine života koji aktivno igraju ili uopće ne igraju računalne igre.

Svi su morali proći nekoliko testiranja kako bi pokazali kognitivne sposobnosti poput prostorne svijesti, pa je, primjerice, cilj u jednom od prvih testova bio je brže pronaći psa u velikoj skupini životinja.

Kao što je bilo za očekivati, aktivni gameri su u tom segmentu bili uspješniji od ljudi koji ne igraju igre.

„Morali smo razmišljati o psihološkom profilu tipičnog gamera. Igraju li pucačine i imaju li već razrađene neke kognitivne sposobnosti što ih čini dobrim igračima, ili se kognitivne sposobnosti poboljšavaju igrajući takve igre“, rekao je Benoit Bediou, jedan od psihologa i istraživača.

Nadalje, analizirano je 2.883 muškaraca i žena koji igre igraju maksimalno sat vremena na tjednoj bazi. Oni su podijeljeni u dvije grupe – onu koja igra pucačine i onu koja igra simulacije UNIGE SIMS-a i logičke igre poput Tetrisa. U 12-tjednom treningu morali su igrati do 50 sati zadane vrste igara te su im nakon toga izmjerene promjene u kognitivnim sposobnostima.

„Način igranja pucačina i igara zagonetki različiti su. Ovo istraživanje je dokazalo kako igranje pucačina povećava kognitivne sposobnosti“, dodao je Bediou. Jedan od ciljeva cjelokupnog istraživanja bio je i poboljšanje našeg shvaćanja o plastičnosti mozga (promjene u neuronskim vezama i sinapsama) te potencijalna izrada igara dizajniranih za poboljšanje pažnje i svijesti o okruženju.

Znanstvenici smatraju kako igranje pucačina može dovesti do poboljšanja funkcija mozga, no u „normalnim“ kraćim i višekratnim seansama, a ne svakodnevno višesatno sjedenje pred računalom i igranje bez odbora.

„Kao u svakoj aktivnosti u kojoj nešto učimo, više kraćih intervala bolje je od dužih i iscrpnijih“, kazali su sa znanstvenici. 

Drugim riječima, možete i dalje uživati u svojim omiljenim pucačinama do mile volje, no nastojite se zabavljati u kraćim seansama i praviti veće pauze između njih. Kao što za jelo vrijedi pravilo da je zdravije uzimati više manjih obroka nego jedan ogroman, isto vrijedi i za gaming na čijem su meniju čudovišta i mrski neprijatelji demokracije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam