Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2019. 13:52

Kameleoni 

Nadogradnja pametne kože koja mijenja boju

Znanstvenici poboljšali svojstva pametne kože proučavajući kameleone.

Nadogradnja pametne kože koja mijenja boju

Umjetna pametna koža koja može mijenjatiboju nije nova stvar, no nije bila pogodna za primjenu jer je bila krhka i pucala je nakon izlaganja različitim temperaturama. Kako bi doskočili tom problemu znanstvenici Sveučilišta Emory i Instituta tehnologije Georgia, proučavali su video filmove s kameleonima, na kojima se vidi mijenjanje boje, što im je pomoglo u nadogradnji pametne kože.   

Kameleoni boju mijenjaju zahvaljujući fotonskim kristalima u njoj. Kada opuštaju ili stišću mišiće, svjetlo se reflektira po drugačijem uzorku, stvarajući drugačiju boju.

Problem s umjetnom kožom je u hidrogelu u kojem se nalaze fotonski kristali. Nakon širenja i skupljanja, velika količina kristala uzrokuje skupljanje medija. Proučavanjem kameleona znanstvenici su otkrili da kameleoni imaju znatno manje fotonskih kristala nego što se prije mislilo, pa su stoga odlučili upakirati puno manje kristala u tanki sloj hidrogela i potom postaviti taj sloj na veći od bezbojnog hidrogela, što je rezultiralo umjetnom kožom koja se širila i skupljala bez degradacija. Promjenom temperature ili djelovanjem sunčevog svjetla na površinu materijal je i dalje mijenjao boju.

Mogućnosti primjene ove tehnologije su brojne, pa bi se mogla naći u kamuflaži, signalnoj tehnici te u sustavima protiv krivotvorenja novca.

Pored toga u budućnosti bismo mogli jednostavno mijenjati i boje gadgeta, namještaja, automobila, odjeće i drugih svakodnevnih predmeta.

Čitav znanstveni rad o ovoj nadogradnji pametne kože koja mijenja boju potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->