Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.03.2016. 10:56

GE 

Korištenje nečistog CO2 za čistu energiju

GE želi iskoristiti ugljični dioksid za izradu velikih solarnih baterija.

Korištenje nečistog CO2 za čistu energiju

Znanstvenici koji se bave istraživanjima vezanim uz čistu energije već duže su vrijeme suočeni s dva velika problema. Prvi je kako pohraniti sunčevu energiju za kasnije korištenje, a drugi što napraviti s ugljičnim dioksidom koji je "zarobljen" u velikim elektranama na ugljen.

Znanstvenici General Electrica (GE), mogli bi riješiti te stvari na taj način da pretvore CO2 u ogromnu bateriju koja bi čuvala višak energije. Ideja se sastoji od toga da se korištenjem koncentrirane sunčeve energije pomoću ogledala prikupi toplinska energija i pohrani u otopinu rastopljene soli. Istovremeno se koristi višak energije iz mreže kako bi se ohladio bazen s tekućim CO2 koji postaje suhi led.

Tijekom generiranja energije, sol otpušta toplinu kako bi se raspršila na hladni CO2 u superkritični fluid, odnosno stanje tvari između krutine i tekućine. Taj superkritični fluid će prolaziti kroz inovativnu CO2 turbinu koju nazivaju "sunrotor", koja se temelji na dizajnu parne turbine General Electrica.

Mada je turbina toliko mala da ju možete staviti na policu ormara, u stanju je generirati 100 megavata "brzog elektriciteta" po instaliranoj jedinici, što je prema riječima GE-a dovoljno energije za potrebe 100.000 kućanstava.

sunrotor-1024x768

Ovaj dizajn također može iskoristiti otpadnu toplinu iz elektrana na plin, čime bi ih učinio još učinkovitijim. Inženjer GE-a Stephen Sanborn smatra da bi ovaj sustav mogao udvostručiti dobivenu energiju, te smanjiti troškove s 250 dolara po megavatsatu na 100 dolara.

"Ovo je jeftino iz tog razloga što zapravo ne proizvodite energiju, već ju uzimate od energije sunca ili ispuha turbine, te ju pohranjujete i transferirate", kaže Sanborn, te navodi da bi sustav mogao vraćati do 69 posto pohranjene energije u električnu mrežu, što je za više od 61 posto učinkovitije od postojećih plinskih sustava.

Mada je sustav vrlo kompleksan, te zahtijeva veliku stručnost u smrzavanju, transferu topline, pohrani energije i kemijskom inženjerstvu, GE kaže da već posjeduje najbolje stručnjake unutar kompanije.

Kratkoročno gledano, ova tehnologija bi mogla učiniti plinske elektrane između 25 i 50 posto učinkovitijim iskorištavanjem otpadne topline, što bi ujedno reduciralo i emisije CO2 u atmosferu. Sanborn smatra da bi se sustav za pohranu energije mogao staviti u komercijalnu primjenu kroz 10 godina.

"Mi ovdje ne govorimo o baterijama za aute. Rezultat je sustav visoko učinkovite obnovljive energije visokih performansi koji će znatno smanjiti korištenje fosilnih goriva".

Izvor: GEVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->