Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.03.2016. 12:58

EPFL 

VIDEO: Bionički prst osjeća teksture

Ova tehnologija mogla bi se koristit u protetici, ali i u robotici.

VIDEO: Bionički prst osjeća teksture

Bionički prst je Sørensenu omogućio pojavu prsta "fantomske ruke". Photo Credit: Hillary Sanctuary EPFL 

U skoroj budućnost osobe s amputiranim prstima i protetskim nadomjescima mogle bi dodiromrazlikovati oblike i osjećati teksture, zahvaljujući znanstvenicima švicarskog Federalnog Instituta Tehnologije u Luzani (EPFL).

Oni su uspjeli dizajnirati bionički vrh prsta s umjetnom jagodicom koja amputiranim osobama omogućuje osjetilni doživljaj tekstura i razlikovanje hrapavih i glatkih površina.

Za potrebe testiranja znanstvenici su bionički prst ponudili Dennisu Aabo Sørensenu, koji je izgubio lijevu ruku u jednoj nesreći, a on je izjavio kako su mu osjećaji koje dobio bili gotovo identični onima koje možete osjetiti s pravom rukom.

Sørensen već duže vrijeme surađuje sa znanstvenicima EPFL-a na protetskim istraživanjima, pa iznad svojeg patljka ima ugrađene elektrode. Prošle godine znanstvenici su elektrode iskoristili za povezivanje bioničke ruke koja mu je pomogla u prepoznavanju oblika i mekoće, a ovoga puta su ih povezali s bioničkim prstom, koji je napravljen od gumirane plastike sa specijalnim senzorom koji prema uzorcima površina koju dodiruje šalje različite električne impulse uračunalni sustav koji ih interpretira kao različite teksture i putom šalje u sustav elektroda spojenih na živce patrljka ruke, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sørensen je izjavio da je osjetio teksture "na vrhu kažiprsta" svoje fantomske ruke, te je bio u stanju pravilno razlikovati između hrapavih i glatkih površina u 96 posto slučajeva.

Pored toga, znanstvenici su testiranja obavljali i na osobama koje nemaju amputirane prste korištenjem EEG kapa. Testirali su moždane aktivnosti dok su dodirivali površine s pravim prstom i uspoređivali ih se rezultatima dobivenih bioničkim, čime su došli do saznanja da njihova bionička kreacija može aktivirati iste regije mozga.

Znanstvenici vjeruju da se ova tehnologija može primjenjivati i u kirurškim, spasilačkim i industrijskim robotima kojima će pružiti mogućnost osjećaja "pravog" dodira, čime će uvelike unaprijediti njihovu interakciju s predmetima i osobama.

Izvor: EPFLVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->