Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Roboti dobivaju rastezljivu kožu koja mijenja boje
Članak
Objavljeno: 04.03.2016. 15:38

Cornell University 

VIDEO: Roboti dobivaju rastezljivu kožu koja mijenja boje

Novi svjetleći materijal s potencijalom primjene na koži robota, možete razvući 6 puta u odnosu na originalnu veličinu.

VIDEO: Roboti dobivaju rastezljivu kožu koja mijenja boje

Grupa istraživača sa Sveučilišta Cornell, pod vodstvom profesora mahaničkog i aeronautičkog inženjerstva Roba Shepherda, proizvela je mekani materijal koji ima potencijal primjene u koži robota. Materijal ujedno isijava svijetlo, te se može razvući 6 puta u odnosu na originalnu veličinu.

Taj materijal pod nazivom HLEC (hyper-elastic light-emitting capacitor) je napravljen od prozirnih elektroda od hidrogela umotanih u izolirane dielektrične listove, što omogućuje isijavanje kada iz razvučete ili zarolate, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Obzirom da HLEC izdržava dvostruko jače sile naprezanja u odnosu na ranije materijale, znanstvenici ga vide kao učinkovitu kožu na mekanim robotima, koja ujedno može poslužiti i za izražavanje emocija.

"Te piksele možemo postaviti na robote, te nam donose  mogućnost da im mijenjamo boju kože", navodi profesor Rob Shepherd. "Zbog čega je to važno? S jedne strane, kada roboti postanu sve veći dio naših života, mogućnost da imaju emocionalnu povezanost s nama, postati će vrlo važna stvar. Stoga će moći mijenjati svoju boju kao odgovor na raspoloženje ili prema svjetlosnom ugođaju u našim prostorima, a mi vjerujemo da će to biti od velike važnosti u interakcijama između robota i ljudi"

Kao drugu mogućnost primjene, Shepherd zbog rastezljivog sklopovlja  HLEC vidi u nosivim gadgetima. "Možete se nalaziti na sastanku, a na ruci imate narukvicu nalik na gumenu, putem koje možete provjeriti svoj e-mail. To je nešto što će stići u skoroj budućnosti, a mi se krećemo upravo u tom smjeru", kaže istraživač u Shepherdovom timu Chris Larson.

Znanstvenici ujedno uspoređuju ovaj materijal s kožom hobotnice, pa kažu da životinja posjeduje pigmente koji joj pružaju sposobnost brzog i detaljnog kamufliranja. Kada znamo da se ovo istraživanje provodi uz podršku američke vojske, onda nam je jasno što to znači, pa možemo očekivati pojavu kamuflažnih uniformi temeljenih na HLEC materijalu, kao i budućih ratnih robota koji će se prikriti u svakom prostoru kada nam postave zasjedu za terminiranje.

Izvor: Cornell UniversityVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->