Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.02.2016. 17:01

Hvatač valova 

Moljac kao inspiracija sunčevim ćelijama

Znanstvenici proizveli najbolje ćelije za prikupljanje energije u zatvorenom prostoru.

Moljac kao inspiracija sunčevim ćelijama

Do sada smo već imali priliku čuti za razne projekte razvoja sunčevih ćelija za prikupljanje energije u zatvorenom prostoru, no oni su prilično neučinkoviti jer se temelje isključivo na rasvjetnoj svjetlosti koju apsorbiraju.

Britanski znanstvenici su pronašli način kako se energija u zatvorenim prostorima može prikupljati puno učinkovitije i to pomoću primjera iz prirode, točnije očiju moljaca.

Oči moljaca su naime poznate kao najbolji sustav za apsorbiranje elektromagnetskih valova, pa su znanstvenici napravili materijal koji se temelji na grafenu, koji te valove hvata kao i moljčevo oko.

Uz dodatak adekvatnih antena, sustav može stvarati energiju iz mnogih stvari a ne samo sunčevog svjetla, što uključuje mikrovalove i radio valove, što znači da praktično može iskoristiti izvore svih vrsta valova u vašoj kući, uključujući one koje stvaraju vaši mobiteli.

Kako bi to bilo moguće, znanstvenici su morali napraviti i ugoditi antene koje konvertiraju elektromagnetizam u iskoristivu energiju, no navode da im predstoji još dugačak put dok ne realiziraju nešto što bi doista moglo omogućiti dobivanje zelene energije za napajanje raznih sustava poput pametnih satova, telefona i LED svjetiljki.

Opet se pokazalo da životinjski svijet i dalje predstavlja veliko nadahnuće znanosti.  

Izvor: Science AdvancesVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->