Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.11.2015. 14:57

CERN 

LHC rekonstruirao prve trenutke svemira

Osnaženi veliki hadronski sudarivač kreirao primordijalnu masu čestica.

LHC rekonstruirao prve trenutke svemira

Kakav je bio svemir u prvim trenucima svojeg postanka? Na to uzbudljivo pitanje svaki bi znanstvenik volio odgovoriti, no obzirom da vremeplov nije izumljen, pa to ne možemo sami provjeriti, za pronalazak tog odgovora moramo se poslužiti laboratorijskom opremom.

CERN je objavio da su znanstvenici velikog hadronskog sudarača čestica (LHC-a), postigli stabilne zrake, te su uspješno sudarali sićušne čestice olova korištenjem energije koja je dvostruko veća od one koju je LHC koristio prije nego što je prije nekoliko mjeseci dograđen. Točnije rečeno, kolizije su dostigle čak 1045 trilijuna elektrovolti, a temperature postigle četvrtinu od milijun puta većih temperatura od onih koje vladaju u jezgri Sunca.

"Kolizije između zraka pozitivno nabijenih čestica olova, uzrokovale su otpuštanje nezamislivih količina energije, te kreiranje primordijalne (prvobitne) mase čestica", izjavio je fizičar CERN-a John Jowett.

Ta super vruća i super gusta "juha" čestica je kvark-gluonska plazma, potpuno ista stvar za koju znanstvenici vjeruju da je postojala samo nekoliko sekundi od kako je započeo Veliki prasak.

Znanstvenici se nadaju da će im proučavanje te supstance omogućiti bolje razumijevanje osnovnih fizikalnih zakona ponašanja materije u svemiru. 

Izvor: CERN

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam