Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.09.2016. 10:55

VIVACE 

VIDEO: Obnovljiva energija iz mirnih rijeka

Znanstvenici vjeruju da će našu budućnost pogoniti energija iz mirnih riječnih tokova.

VIDEO: Obnovljiva energija iz mirnih rijeka

U svijetu se već više godina eksperimentira raznim obnovljivim izvorima električne energije koji koriste vodu, no osim tradicionalnih hidrocentrala koje rade pomoću turbina pogonjenih „brzim vodama“, niti jedan od njih ne obećava toliko puno kao sustav koji promoviraju znanstvenici tehnološkog startupa VIVACESveučilišta Michigan.

Oni već duži niz godina razvijaju specijalni tip riječnih turbina koje mogu prikupljati energiju iz sporih vodenih tokova pod nazivom VIVACE, odnosno sustav za prikupljanje energije pomoću vrtložno induciranih vibracija.

Prema rezultatima njihovih istraživanja, VIVACE je jedini učinkoviti sustav za dobivanje električne energije iz sporih vodenih tokova koji nadmašuje sustave za dobivanje energije iz mora poput generatora koji rade na plimu i oseku, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Tijekom proteklog ljeta znanstvenici su u rijeku Saint Claire u blizini kanadske granice postavili prvu testnu elektranu tog tipa, a sva dosadašnja testiranja ukazuju na veliki potencijal, učinkovitost, održivost, te znatno manji negativni utjecaj po okoliš u odnosu na druge sustave.

Oni stoga smatraju da bi VIVACE mogao u potpunosti riješiti svu našu glad za energijom, dok istovremeno neće nimalo štetiti našem napaćenom planetu.    Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->