Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Implantat za oporavak od moždanog udara
Članak
Objavljeno: 19.05.2018. 11:01

MicroTransponder Vivistim 

VIDEO: Implantat za oporavak od moždanog udara

Uređaj nazivaju još i moždanim pacemakerom koji ubrzava oporavak pacijenata.

VIDEO: Implantat za oporavak od moždanog udara

Znanstvenici medicinskog centra Sveučilišta Ohio State provode kliničku studiju VNS stimulacije (vagus nerve stimulation) nad dobrovoljnim sudionicima koji su preživjeli moždani udar. U okviru terapije pacijentima se u prsni koš ugrađuje implantat pod nazivom MicroTransponder Vivistim, električni uređaj koji stimulira kranijalni živac vagus. Uređaj koji kolokvijalno nazivaju "moždanim pacemakerom" radi putem bežičnog predajnika koji hvata signale, preusmjeruje ih ka vagus živcu koji se nalazi u vratu te stimulira mozak kada terapeut pritisne gumb, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Uređaj pomaže pacijentu u ojačavanju motornih konekcija kada žele izvesti neku akciju na pravilan način. U osnovi ovo je neka vrsta premosnice moždanog sklopovlja (ili kako bi to u narodu rekli „prebrikavanje“), fenomen koji se još naziva i neuroplastičnost, što znači da se otpuštanjem novih neurotransmitera iz mozga može pomoći pacijentima koji su izgubili mobilnost svojih udova da polako povrate kontrolu nad njima.

Prijašnja istraživanja pokazala su da VNS stimulacija pomaže pacijentima koji se oporavljaju od moždanog udara u 83 posto slučajeva, a novi implantat bi tu vrstu terapije trebao znatno unaprijediti. Što se kirurške ugradnje tiče, postupak je gotovo neinvazivan, a terapija se može provoditi intenzivno, posebice tijekom prvih inicijalnih 6 tjedana. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam