Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2014. 12:33

Institut Max Planck 

Globalno zatopljenje utječe na navigaciju šišmiša

Među životinjama kojima prijeti opasnost od klimatskih promjena je i šišmiš.

Globalno zatopljenje utječe na navigaciju šišmiša

Tim znanstvenika s instituta Max Planck proučavao je utjecaj globalnog zatopljenja na eholokaciju, vrstu biološkog sonara koji šišmišima služi za orijentaciju i snalaženje u okolini, a osobito je važan za pronalazak plijena. Šišmiši emitiraju ultrazvučne valove u okoliš i primaju povratnu informaciju u obliku jeke, koja nastaje odbijanjem od objekata, uz pomoć čega ih životinja identificira i određuje njihovu udaljenost. 

U radu koji je objavljen u časopisu Interface znanstvenici objašnjavaju kako i minimalni porast temperature može imati duboke posljedice na eholokaciju kod populacija šišmiša diljem svijeta. 

Kada šišmiš emitira zvučni signal tijekom svojih noćnih pohoda, njegova jačina slabi putujući kroz zrak. Stručnim jezikom, zvučni signal atenuira. Na slabljenje signala utječu brojni faktori poput temperature, vlage ili tlaka zraka. Također, koliko će zvuk daleko doprijeti ovisi o visini frekvencije koja se odašilje. 

Na temelju podataka o klimi i procjenama porasta temperature, istraživački tim je izradio model za mjerenje učinka eholokacije u cijelom frekvencijskom rasponu koji koriste šišmiši u različitim klimatskim zonama. Predviđanja znanstvenika su zanimljiva – za neke šišmiše će porast temperature biti negativan, a drugi će profitirati. Šišmiši koji žive u područjima s umjerenom klimom, zbog emitiranja niskofrekventnih zvukova, teže će identificirati plijen za razliku od šišmiša iz tropskih regija, koji će lakše zadovoljiti svoj apetit.

Baš nas zanima kako će se ovo odraziti na vampire. O Batmanu da ne govorimo.

Izvor: Znano.stVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->