Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2014. 14:21

Zeleni vodiči 

Znanstvenici koriste zelenu salatu umjesto žica

U razvoju biohibridne elektronike provode se doista neobična istraživanja.

Znanstvenici koriste zelenu salatu umjesto žica

Pročitavši ovaj naslov vjerojatno ste odmah pogledali na kalendar, no očito je da se ne radi o prvom travnju.

Svi znamo koliko je biljni svijet koristan. Osim što nam osigurava zrak potreban za disanje, bilje koristi kao prehrana ljudi i životinja, ima važnu ulogu u stvaranju prirodnog gnojiva, te se koristi kao sirovina za izradu brojnih predmeta svakodnevne uporabe.

Znanstvenici sveučilišta University of West England, ovih su dana objavili vrlo ozbiljan znanstveni rad u kojem opisuju rezultate svojih istraživanja u vezi korištenja biljaka kao električnih provodnika, što je ipak pomalo drugačije od svega za što ga primjenjujemo.

U konkretnom slučaju, znanstvenici su testirali provodnička svojstva klica zelene salate starih 4 dana, kako bi ustanovili kako se ponašaju u odnosu na standardne metalne žice, posebice bakrene koje se najčešće koriste u svijetu elektrike i elektronike.

Znanstvenici u svojem istraživanju ne vide apsolutno ništa smiješno, obzirom da procjenjuju kako će kroz 25 godina u svijetu početi nedostajati bakra, pa je stoga od velike važnosti razvijati alternativne provodnike.

biljke u sklopovima

Jedan od konačnih ciljeva ovih istraživanja je poticanje rasta biljaka na grananje unutar labirinta shema sklopovlja.

Ako vam izrada žica od salate ne zvuči dovoljno bizarno, u znanstvenom radu se navodi kako se ovo istraživanje nastavlja na prijašnju studiju tijekom koje su za istu svrhu testirali sluzavu plijesan.

Uglavnom, nakon što su tijekom testova elektrode povezivali izdancima salate, znanstvenici su otkrili kako ona može provoditi elektricitet, no pokazala se kao prilično loš provodnik, stvarajući previše smetnji i oscilacija.

Za sada još ne možemo očekivati da će se salata uskoro naći u našim pametnim telefonima i računalima, no znanstvenici navode kako će se u budućnosti moći razviti tehnologija koja će omogućiti da sklopovlje doslovce sadimo i uzgajamo poput biljaka lončanica. U znanstvenom radu čak se spominje i moguća primjena biohibridne "salatne elektronike" u termistorima, odnosno temperaturno osjetljivim poluvodičima kakvi se recimo koriste u termostatima, obzirom da su istraživanja ukazala da se električni otpor biljaka mijenja tijekom hlađenja. 

Čitav znanstveni rad o salati kao električnom provodniku možete pročitati u ovom PDF dokumentu.

Iskreno rečeno, ukoliko u budućnosti doista ponestane metalnih provodnika, umjesto salate više bismo voljeli da se ostvari Teslina vizija bežičnog prijenosa energije. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->