Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.01.2014. 16:51

Sokol vs vrane 

VIDEO: Kako ubija sokol

Ovaj jako zanimljiv video iz prvog lica približit će vam "dogfight" tehniku lova koju koriste sokolovi.

VIDEO: Kako ubija sokol

Sokol opremljen naglavnom kamerom poslužio je za snimanje upečatljivih dog-fightova s uvijek jednim te istim pobjednikom.

Znanstvenici i studenti Sveučilišta Haverford, prije nekoliko godina su započeli projekt proučavanja lova sokola, koristeći naprednu hi-tech opremu koja je uključivala kamere velike brzine, vidokoosjetljive mikrofone, kao i sićušne kamere koje su postavljali direktno na glave sokolova. Za potrebe studije koristili su ptice u vlasništvu 13 sokolara iz SAD-a i Europe uključenih u istraživanje.

Nakon tog sveobuhvatnog istraživanja koje je započelo još 2009. godine, ovih su dana objavili znanstveni rad u publikaciji The Journal Of Experimental Biology koji u slobodnom prijevodu glasi "Sokolovi proganjaju plijen korištenjem vizualnih znakova; nove perspektive pomoću kamera postavljenih na životinje".

U videu dolje možete vidjeti kako iz perspektive prvog lica izgleda kad sokolovi proganjaju i napadaju vrane koristeći tehnike koje im omogućavaju maksimalnu uštedu energije, te manevre koji podsjećaju na dog-fight obračune lovačkih zrakoplova.

Znanstvenici su otkrili da sokolovi napadaju plijen na srednjim visinama manevrirajući na taj način da se čini kao da plijen stoji na mjestu ili im sam ulijeće u kandže, što ukazuje na mogućnosti predviđanja kretanja i poznavanje aerodinamike ptica koje napadaju, a koje zapravo nemaju nikakve šanse pred ovim brzim i lukavim zračnim predatorima.

Odrasli sokolovi posjeduju tanko zašiljeno perje koje im omogućuje letenje velikim brzinama i naglo mijenjanje pravca leta. 

Tijekom istraživanja znanstvenici su uspoređivali pozicije meta u sokolovom vidnom polju, što im je omogućilo izradu mape ptičje putanje leta.

Pokazalo se da ukoliko se plijen nađe u centru sokolovog vidokruga, on će ga napasti s veće udaljenosti i tijekom leta okom stalno pratiti svaki njegov pokret, no također su otkrivene i kompliciranije strategije.

Sokolovi su stalno prilagođavali svoje pozicije u letu, te koristili strategiju nazvanu kamuflaža pokreta, koja im je omogućila da presretnu plijen u zadnjem trenutku, te istovremeno prikriju svoj pristup. 

Izvor: Sveučilište Haverford

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->