Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Znanstvenici otkrili kako nam mozak pomaže u navigaciji
Članak
Objavljeno: 11.03.2020. 15:12

MIT 

Znanstvenici otkrili kako nam mozak pomaže u navigaciji

MIT otkrio kako ključna regija mozga kombinira vizualne i prostorne informacije kako bi nam pomogla da pronađemo svoj put.

Znanstvenici otkrili kako nam mozak pomaže u navigaciji

Kada se krećemo ulicama u našem susjedstvu, često koristimo poznate orijentire koji nam pomažu u navigaciji, a kada pomislimo na to da bismo trebali skrenuti lijevo od nekog dućana, upali se dio mozga pod nazivom retrosplenialni korteks (RSC). 

Mada su mnoge studije povezivale tu regiju mozga s navigacijom koja se temelji na orijentirima, način na koji nam to pomaže u odlukama kojim putem trebamo ići nije bio posve jasan.

Nova studija MIT-evih neuroznanstvenika sada otkriva kako neuroni u RSC-u koriste istovremeno vizualne i prostorne informacije za dešifriranje specifičnih orijentira.

"Postoji sinteza nekih od tih signal, vizualnih inputa i kretanja tijela za reprezentiranje koncepata poput orijentira", izjavio je Mark Harbet, profesor asistent na odjelu kognitivnih znanosti i znanosti mozga u MCGovern institutu za istraživanje mozga. "Ono što smo istraživali u ovoj studiji je reprezentacija tih različitih aspekata prostorne navigacije na neuronskoj i populacijskoj razini".

Tijekom proučavanja miševa, znanstvenici su otkrili da ta regija mozga kreira "kod za orijentaciju" kombiniranjem vizualne informacije o okruženju s prostornim feedbackom miševe pozicije na traci. Spajanje ta dva izvora informacije omogućilo je mišu da nauči gdje će pronaći nagradu, temeljem orijentira koji su vidjeli.

Kada je miš naučio savladati tu zadaću, znanstvenici su snimali neuralne aktivnosti u RSC regiji. Kako je životinja trčala virtualnom stazom mogli su snimiti nekoliko stotina neurona istovremeno te su otkrili da su neki od njih povezani s aktiviranjem specifičnog aspekta zadaće.

Kada su znanstvenici koristili optogenetički alat kojim se neuronske aktivnosti mogu blokirati u RSC, miševe performse u izvođenju zadaća su se pogoršale. 

Znanstvenici sada planiraju analizirati sve podatke koje u prikupili u vezi neuralnih aktivnosti o tome kako se neuralne aktivnost razvijaju kroz vrijeme kroz koje miš uči zadatak

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->