Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.02.2020. 11:28

MIT 

Pametne pelene javljaju kada ih treba promijeniti

Znanstvenici MIT-a u pelene ugradili jeftini RFID senzor koji upozorava roditelje da su pelene vlažne.

Pametne pelene javljaju kada ih treba promijeniti

Osim što se bave otkrivanjem tajni svemira, razvojem robota, izradom novih materijala i pronalaskom novih ljekovitih supstanci, znanstvenici MIT-a se posvećuju i rješavanju nekih jako važnih svakodnevnih problema koje imaju svi mladi parovi s novorođenčadi.

Oni su razvili pametne pelene koje mogu javiti roditeljima kada je vrijeme da ih promijene kako bi beba uvijek mogla ostati suha.

Glavni element ta tehnologije je ugrađeni senzorski pasivni radiofrekvencijski identifikacijski tag (RFID čip) za koji kažu da neće povećati cijenu pelena za više od nekoliko centi.

Senzor je postavljen na sloj super upijajućeg polimera, vrste hidrogela koji se obično koristi u pelenama za upijanje vlage. Kada se hidrogel namoči, materijal se širi i postane lagano električki vodljiv, dovoljno da RFID tag pošalje radio signal na RFID čitač udaljen do 1 metra.

Čitač potom može poslati obavijest roditeljima na aplikaciju telefona, kako bi mogli na vrijeme bebi promijeniti pelenu.   

Za razliku od nekih sličnih rješenja sa skupim senzorima za pelene koji se vade i peru, MIT-ev je izrađen od biorazgradivog materijala, što znači da je jednokratan, čime je bolji i za održavanje higijene djeteta.

Hoće li MIT osnovati neku spin-off tvrtku koja će baviti proizvodnjom pelena za sada nije poznato.Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT RFID pelene
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->