Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Georadar u autonomnim autima za vožnju kroz snijeg
Članak
Objavljeno: 24.02.2020. 10:39

MIT CSAIL 

VIDEO: Georadar u autonomnim autima za vožnju kroz snijeg

Znanstvenici MIT-a razvili sustav koji autonomnim vozilima mapira ono što se nalazi ispod ceste.

VIDEO: Georadar u autonomnim autima za vožnju kroz snijeg

Sustavi autonomne vožnje danas su prilično napredni, no još uvijek imaju problema s vožnjom u lošim vremenskim uvjetima.

Znanstvenici iz MIT-evog CSAIL laboratorija razvili su sustav koji pomaže autonomnim vozilima da bolje "vide" u takvim uvjetima pomoću georadara ili GPR-a (Ground Penetrating Radar). 

Većina autonomnih automobila koristi LIDAR i kamere kako bi znali gdje se nalaze na cesti, no kamere mogu imati problema sa znakovima i prometnim trakama prekrivenim snijegom, kao i LIDAR u kada su vremenski uvjeti loši.

S druge strane georadar šalje elektromagnetske pulsove u zemlju kako bi mjerio specifične kombinacije tla, kamenja i korijenja, a ti se podaci pretvaraju u mapu autonomnih vozila. 

Sustav koji koristi vrstu georadara pod nazivom LGPR (Localizing Ground Penetrating Radar), razvijen od strane MIT Lincoln laboratorija nema nikakvih problema ukoliko je cesta prekrivena snijegom, ili ako je vidljivost omela magla, jer uvjeti ispod ceste imaju tendenciju da se mijenjaju rjeđe od značajki poput oznaka na cesti i signalizacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugim riječima, MIT-ev sustav omogućuje autonomnim autima da znaju gdje se nalaze prema konfiguraciji tla ispod ceste, dakako ako je cesta unaprijed mapirana georadarom.

CSAIL je zasad sustav testirao samo pri manjim brzinama na zatvorenim cestama, no znanstvenici vjeruju da bi se mogao primjenjivati na svim vrstama prometnica, uključujući autoceste. Jedini problem ovom sustavu zasad stvaraju kišni uvjeti zbog vode koja ulazi u tlo, pa znanstvenici kažu da se LGPR ne bi mogao koristiti samostalno, već u kombinaciji s drugim, već postojećim tehnologijama. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->