Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.07.2011. 00:50

Dinosauri 

Asteroid nije odmah pobio sve dinosaure

Rog dinosaura triceratopsa, pronađen u Montani, ukazuje da svi dinosauri nisu izumrli odmah nakon udara asteroida prije 65 milijuna godina.

Asteroid nije odmah pobio sve dinosaure

Triceratops, najmlađi dinosaur koji je hodao Zemljom, nije stradao u vrijeme iznenadnog izumiranja dinosaura koje se još naziva K-T, a označava vrijeme kada je asteroid širine između 9 i 14,5 kilometara udario brzinom od 80.500 km/h u područje Yukatana, oslobodivši 100 milijuna megatona energije.

Rog triceratopsa, dužine od 35 cm, pronađen je 13 cm ispod kamenog sloja koji označava prijelaz iz krede u tercijar, ali u višim slojevima takozvane "rupe od 3 metra", pojma koji označava geološku zonu prije K-T događaja.

 bez udara asteroida, sisavci nikada ne bi zagospodarili planetom 

Ovaj nalaz ukazuje da je nakon udara asteroida preživio barem jedan manji broj dinosaura, no zbog "nuklearne zime" i nestašice hrane, nakon nekog vremena su i oni izumrli, omogućujući sisavcima da polako postanu dominantna vrsta na Zemlji.

Znanstvenici drže kako je upravo asteroid koji je pobio pola živih oblika na Zemlji najviše zaslužan za razvoj sisavaca, što je na kraju dovelo i do razvoja čovjeka.

Bez tog kataklizmičkog asteroida, sisavci ne bi nikada postali nešto više od najnižih karika hranidbenog lanca dinosaura.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->