Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.05.2011. 16:36

Amondava 

Pleme koje ne zna za vrijeme

Susret s modernim načinom života mogao bi potpuno promijeniti jedinstveni lingvistički sustav plemena Amondava.

Pleme koje ne zna za vrijeme

Pleme Amondava otkriveno je 1986. godine u džunglama Amazone, no tek su nedavno započela ozbiljnija proučavanja njihovih običaja, jezika i kulture.

Znanstvenici britanskog sveučilišta u Portsmouthu i brazilskog sveučilišta Rondonia, pručavajući jezik plemena Amondava, došli su do spoznaje kako oni uopće ne poznaju apstraktnu koncepciju vremena, javlja BBC. Istovremeno znanstvenici navode kako amondavci razumiju da se događaji dešavaju u vremenu, ali u njihovom jeziku ne postoji posebna riječ za taj pojam.

"Ne možemo reći da je to narod bez vremena ili van vremena. Amondavci, kao i svi drugi narodi, razgovaraju o događajima i pojedinim dijelovima događaja, no ono što nismo našli je vrijeme kao pojam neovisan od događaja koji su se desili. Oni nemaju pojam vremena kao nečega u čemu se događaji dešavaju", objašnjava profesor psihologije sveučilišta u Portsomouthu, Chris Sinha.

 oni nemaju pojam vremena kao nečega u čemu se dešavaju događaji 

Chris Sinha

Kao što ne posjeduju riječ za vrijeme, tako nemaju ni riječi za vremenska razdoblja poput mjeseca ili godina. Pored toga, oni ne računaju ni godine starosti, već koriste različite riječi za pojedine faze života i položaje u okviru zajednice. Riječ koja označava određeni status zrele osobe postaje tako dio njegovog imena.

Znanstvenici navode kako se jezik tog plemena oslanja na limitirani prostor u kojemu žive, pa je stoga i njihov numerički sustav jako limitiran. Slično je s imenima i nazivljem, pa stoga oni recimo nemaju ime za rijeku uz koju žive, jer znaju za samo jednu rijeku.

Znanstvenici sad nastoje provoditi nova istraživanja plemena Amondava čim intenzivnije i brže, jer su urođenici već počeli usvajati portugalski jezik i normalno koristiti sve pojmove vezane uz vrijeme, pa bi se moglo desiti da njihov jedinstveni lingvistički sustav potpuno izumre.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Amondava Amazonija Vrijeme Pleme
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam