Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.06.2011. 13:23

Ledeno doba 

Ledeno doba neće smrznuti Hrvatsku

Na godišnjoj konferenciji Sveučilišta New Mexico, američki astronomi su objavili kako Zemlji prijeti mini ledeno doba.

Ledeno doba neće smrznuti Hrvatsku

U novom ledenom dobu, Sunce gotovo ne bi imalo nikakvih pjega.

Na godišnjoj konferenciji Sveučilišta New Mexico, američki astronomi su objavili kako Zemlji prijeti mini ledeno doba.

Američki astronomi objavili su rezultate tri odvojene studije, koji upućuju na to da će se aktivnosti Sunca u sljedećim godinama znatno smanjiti, što bi moglo prouzročiti novo mini ledeno doba, kakvih je u povijesti našeg planeta već bilo.

Sunce se trenutno nalazi usred razdoblja koje se naziva Ciklus 24 i kreće se prema maksimumu aktivnosti koji bi se trebao desiti 2013. i 2014. godine, kada je predviđena mogućnost pojava snažnih solarnih baklji koje bi mogle opasno naštetiti elektroenergetskim sustavima na Zemlji, no, prema novim saznanjima iz ovih studija, sve upućuje na to kako će u sljedećih 11 godina solarnog ciklusa aktivnosti Sunca biti daleko slabije, što znači i da se smanjuje mogućnost pojave tih opasnih sunčevih oluja.

 rezultati istraživanja razlikuju se od opće prihvaćenog stava da se Sunce nalazi na vrhuncu svojih aktivnosti 

Autori istraživanja kažu kako bi se moglo čak desiti to da Sunce uđe u takozvani drugi Maunderov minimum, odnosno malo ledeno doba koje je u Europi trajalo između 1645. i 1715. godine, tijekom kojeg na Suncu gotovo nije bilo pjega.

Ova istraživanja se poklapaju s predviđanjima uglednog hrvatskog akademika, fizičara i profesora na zagrebačkom PMF-u, Vladimira Paara, čiji se stav o globalnom zatopljenju oduvijek razlikovao od većine znanstvenih, medijskih i političkih krugova.

vladimir paar

Hrvatski znanstvenik Vladimir Paar, već je prije najavljivao novo ledeno doba.

On je prošle godine tvrdio kako se čovječanstvo mora pripremati za ledeno doba, jer će veliki dio Europe biti pod ledenjacima, posebice Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Slovačka, dobar dio Slovenije. Prema njegovim riječima, ogroman dio mora bit će pokriven vječnim ledom, što znači da ćete moći kopnenim putem stići od Hrvatske do Irske, a Sjeverno i Baltičko more neće postojati.

Hrvatska bi prošla bolje

U slučaju da do ledenog doba dođe, Paar drži kako Hrvatska neće biti potpuno ugrožena, jer nema pokazatelja da je ikad u povijesti bila pod vječnim ledom, no doći će do brojnih promjena. Razina mora je tijekom zadnjeg ledenog doba bila za 140 metara niža, što znači da je Jadransko more počinjalo negdje kod Zadra.

"Istra, Cres, Lošinj, Krk, sve će to biti usred kopna i izgledat će poput Hrvatskog zagorja, a granica Hrvatske i Slovenije bit će isključivo kopnena", tvrdio je profesor Paar i dodao kako je svojevremeno tumačio nekim Slovencima da se bez razloga spore s Hrvatskom oko morske granice, kad je u budućnosti neće uopće biti.

VIDEO - Sunce se stišava

Naše Sunce bi se trebalo nalaziti na vrhuncu svojih aktivnosti, no nešto je krenulo krivo. Pogledajte o čemu se radi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->